Örök legelőn

Néhány hete írtunk lapunkban Sanyikáról ("Sanyika, az állatorvosi ló", Szabad Föld, 2015. június 5.), a huszonéves herélt hátasról. Bár nem igazán távolodott el nagyobb távolságra az otthonául szolgáló lovardától, mégis megkapta a lovak fertőző kevésvérűségét okozó vírust.

Ország-világ(hogy)2015. 07. 05. vasárnap2015. 07. 05.
Örök legelőn

S mivel a második vérvizsgálat is kimutatta a kórokozót, az állatorvosok döntöttek: Sanyikát el kellett altatni. Pedig a ló nem mutatott semmi betegségre utaló jelet: nem volt lázas, nem jelentkeztek vérzései, normálisan evett, a kedélye is csak azért lehetett rosszabb, mert szűkebb helyre zárták, teljesen elszigetelve másik negyven társától. (Az utóbbiak még további 90 napig nem hagyhatják el a lovarda területét, s kontrollra háromhetente vesznek tőlük vért.)

Sanyika nem egyedül távozott az örök legelőkre: március óta már 5-6 ló pusztult el vagy ölték le az állatorvosok a fertőzöttség miatt. Ugyanakkor ez még nem járvány, hiába került karanténba további tucatnyi ló országszerte. A hatóság szerint 2011 óta minden évben nagyjából ennyi eset fordul elő. A különbség csak annyi, hogy az elmúlt években a ló-AIDS-nek is nevezett kór nem kapott akkora publicitást, mint az idén.

Ezek is érdekelhetnek