Riasztó tudatlanság - Nem értik a jövőt

Digitálisan írástudatlan a 15 éves magyar diákok 60 százaléka, hiányosságok vannak az oktatási rendszerben és az informatikai eszközhasználatban is, pedig néhány éven belül minden munkahelyen elvárják majd az alapvető számítástechnikai jártasságot – hívta fel a figyelmet az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Ország-világB. H.2015. 07. 02. csütörtök2015. 07. 02.
Riasztó tudatlanság - Nem értik a jövőt

A korszerű gazdaság és társadalom fejlettségét mérő Európai Bizottság mutatójának 2015-ös adatai alapján a 16–74 éves lakosság informatikai alapkészségei terén Magyarország az unió országai között a 14. helyről a 19.-re csúszott. Sőt, a legutóbbi PISA-jelentés is a diákok romló képességeiről számol be matematikából, szövegértésből és természettudományból.

A legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák között már most sem találunk olyat, amihez ne kellene legalább átlagos informatikai ismeretekkel és készségekkel rendelkezni. Eközben az iskolai oktatás keretein belül a diákok nem tudják megszerezni az alapvető digitális készségeket sem, így kiszorulnak a munkaerőpiacról.

Ezek is érdekelhetnek