Sanghaji krach

Ha Kínában a kormány felkér valakit, hogy ne essen pánikba, az csak azt jelentheti: az illetőnek minden oka meglehet a pánikolásra.

Ország-világK. F.2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.

Kép: FUYANG, CHINA - MAY 28: (CHINA OUT) Investors watch computer screens at a stock exchange hall on May 28, 2015 in Fuyang, Anhui Province of China. Chinese shares dropped sharply on Thursday, with The benchmark Shanghai Composite Index lost 321.45 points, or 6.5 percent, to close at 4,620.27 points. The Shenzhen Component Index shed 1,050.58 points, or 6.19 percent, to 15,912.95 points., Image: 246626295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ChinaFotoPress, Fotó: Profimedia

Chinese Stocks Slump On Thursday
FUYANG, CHINA - MAY 28: (CHINA OUT) Investors watch computer screens at a stock exchange hall on May 28, 2015 in Fuyang, Anhui Province of China. Chinese shares dropped sharply on Thursday, with The benchmark Shanghai Composite Index lost 321.45 points, or 6.5 percent, to close at 4,620.27 points. The Shenzhen Component Index shed 1,050.58 points, or 6.19 percent, to 15,912.95 points., Image: 246626295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ChinaFotoPress
Fotó: Profimedia

Ilyen a kínai tőzsde esete is: az ország vezetősége arra kérte a tőzsdei befektetőket, hogy őrizzék meg nyugalmukat, a részvények árának esése megállítható. Ez eddig rendben is volna, ám: az újságíróknak megtiltották, hogy a tőzsde helyzetéről írjanak, sőt azt sem szabad leírniuk, hogy a kormány megmenti a tőzsdét, az állami cégeknek pedig megtiltották, hogy részvényeket adjanak el – ezt nem éppen a Nyugalom szigetének prospektusáról másolták le.

A kínai tőzsdén lévő vállalatok négytizede részvényeinek kereskedelmét felfüggesztették. Mindenki két kézzel próbál megszabadulni a részvényeitől, veszteséggel is. Egy hónap alatt körülbelül 3000 milliárd dollárnyi pénz „égett el” a tőzsdén, azaz ennyit vesztettek értékükből a részvények – ezt forintosítani értelmetlen; körülbelül tízszer annyi, mint amennyi hitelt kapott Görögország az utóbbi öt évben.

Kínában általában belföldi részvénytulajdonosok vannak, a külföldieket nem igazán engedik a tőzsde közelébe. Ráadásul a kisemberek azok, akik rákaptak a tőzsdézésre: miután a kínai ingatlanpiac kissé visszavett a fejlődési sebességéből, az emberek részvényeket kezdtek vásárolni. Hitelből – amit sokszor a pénzpiac szürke zónájából szereztek: ebben a szektorban az államnak a megszokottnál kevesebb a befolyása. Több mint 70 millió kisbefektetőről beszélünk, akiknek jelentős része bele fog rokkanni ebbe a válsághelyzetbe.

Pesszimista elemzők máris az 1930-as évek világválságához hasonló krízist vizionálnak. Az optimisták szerint Kínának megvannak a forrásai ahhoz, hogy országos szinten megoldják e pénzügyi problémát. És valóban, az állami beavatkozásnak köszönhetően a hét elején már emelkedőben voltak a kínai tőzsdék – az optimistákra érdemes fogadni. Csak az a kérdés, hogy a sok millió eladósodott kínai kisember mit fog tenni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek