Takarítsuk ki az óceánt!

Régóta szennyezi az emberiség az óceánok és tengerek élővilágát műanyag palackokkal, flakonokkal, melyek hatalmas úszó szigetként pusztítanak. Boyan Slat holland fiatalember azonban elhatározta, hogy megtisztítja a vizeket e csúf hulladékhalmoktól.

Ország-világU. Á.2015. 07. 23. csütörtök2015. 07. 23.
Takarítsuk ki az óceánt!

A fantasztikus találmány kiókumlálása 2011 nyarán kezdődött, amikor az akkor még csak 16 éves fiú Görögországban vakációzott. Búvárkodásai során elképedt a tenger vizét beszennyező irgalmatlan mennyiségű hulladék láttán. Ezért a hazaérkezése után a következő gimnáziumi évét annak kiderítésére szentelte, hogy miért olyan nehéz feladat az óceánok és tengerek vizét a lebegő műanyag edényektől és más szeméttől megtisztítani.

Aztán két év múltán Slat száz önkéntes és kutató segítségével megalapította nonprofit vállalkozását. Találmányának tesztelése után az idén májusban bejelentették, hogy jövőre megkezdik a Coastal Pilot nevű, 2000 méter hosszú takarítórendszer üzembe helyezését a Japán és Dél-Korea közötti partszakaszon, amivel előreláthatólag 70 ezer tonnányi szemetet fognak az óceánból kihalászni.

A szerkezet a tisztításhoz az óceán természetes áramlásait használja. A vékony tisztítókábeleket lebegő bójákhoz rögzítik, használatuk során pedig elég az óceán mozgására bízni a takarítófeladat elvégzését: a kábelek összeterelgetik a felszínen úszkáló hulladékot. A drótokkal rögzített szerkezet csupán 2-3 méter mélyre merül a vízbe, így az élővilágot nem zavarja.