Ne hidd, kedves vendég, hogy a kert a holtak birodalma!

Múzsák Kertje - Kedves Vendég! Ha betérsz a Miskolci Galéria Feledy-házának kertjébe, az olyan sziget, ahol béke és nyugalom száll meg, s varázslat alá kerülsz. A több száz éves házon és kertjén áldás van, hiszen három templom öleli körül, és 2009-ben a kertet önkéntesek kétkezi munkával, szívből, szeretetből teremtették meg. Ültettek bele egy kis, immáron termőre fordult diófát, mely beváltotta üzenetét: a jövő nemzedéke is láthatja a város alkotóinak értékteremtő folytonosságát. Az élőkét és azokét is, kiknek neveit az emlékfal melletti márvány- és sziklatáblákba vésték: költőkét, festőkét, grafikusokét, építészekét – a miskolci művészeti és kulturális élet kimagasló alakjaiét. Kedves Vendég! Ha betérsz a Miskolci Galéria Feledy-házának kertjébe, az olyan sziget, ahol béke és nyugalom száll meg, s varázslat alá kerülsz. A több száz éves házon és kertjén áldás van, hiszen három templom öleli körül, és 2009-ben a kertet önkéntesek kétkezi munkával, szívből, szeretetből teremtették meg. Ültettek bele egy kis, immáron termőre fordult diófát, mely beváltotta üzenetét: a jövő nemzedéke is láthatja a város alkotóinak értékteremtő folytonosságát. Az élőkét és azokét is, kiknek neveit az emlékfal melletti márvány- és sziklatáblákba vésték: költőkét, festőkét, grafikusokét, építészekét – a miskolci művészeti és kulturális élet kimagasló alakjaiét.

Ország-világK. G.2015. 09. 01. kedd2015. 09. 01.

Kép: Múzsák kertje Miskolc 2015.07.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ne hidd, kedves vendég, hogy a kert a holtak birodalma!
Múzsák kertje Miskolc 2015.07.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Lenge lányalakokat is látsz a falon, ők a különböző művészeti ágak múzsái (Sütő Róbert festménye), néhány táblán az elmúlást jelző kötőjel után közeli, 2013-as, 2014-es dátumokat, mert örökre eltávozott például Mezey István grafikus, Koncz József festőművész és Szabó Bogár Imre költő, akinek verssoraival a dr. Dobrik István által létrehozott, alapítványként működő Múzsák Kertjét 2010-ben felavatták: „Itt, hol a költők dalra fakadva lelküket öntik át szavakba, nyílik a múzsák csókteli kertje, Tétova művész, térj ide, jer be!” Ezért aztán ne hidd, kedves vendég, hogy a kert a holtak birodalma!

A Feledy-házban, mely a szintén elhunyt Feledy Gyula országos hírű grafikusról kapta a nevét, folyton pezseg az élet. Állandó és időszakos kiállítások, Irodalmi Fonó, programsorozatok vonzzák ide a helyiek mellett a lengyel, felvidéki, ukrán vendégeket. Egy ukrán gitárművész a kert láttán álmélkodott, hogy ő még soha sehol ilyet nem látott! S egy-egy rendezvény után a pincében, pohárka bor mellett a baráti beszélgetések résztvevői többnyire úgy búcsúznak el egymástól: ismét kaptak valamit, megint volt egy szép estéjük.

Ennek a kertnek eddig még nincs párja az országban. S akik ezt nekem elmesélték: Balázs István, a Múzsák Kertje Alapítvány kuratóriumi elnöke és Barázda Eszter, a Miskolci Galéria munkatársa. Köszönet érte!

Ezek is érdekelhetnek