A terület, ahol szeptemberben tolongtak a menekültek, októberre kiürült

Menekültválság a szomszédos országokban.

Ország-világMunkatársainktól2015. 10. 22. csütörtök2015. 10. 22.

Kép: Zákány, 2015. október 17. A kombókép a D__VG20150921019 (fent) és D__VG20151017024 képekből áll. A felső, korábbi képen szeptember 21-én illegális bevándorlók jönnek át a horvát-magyar zöldhatáron Zákánynál, az alsó képen a zöldhatár lezárása után már csak a letaposott terület látható 2015. október 17-én. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

A terület, ahol szeptemberben tolongtak a menekültek, októberre kiürült
Zákány, 2015. október 17. A kombókép a D__VG20150921019 (fent) és D__VG20151017024 képekből áll. A felső, korábbi képen szeptember 21-én illegális bevándorlók jönnek át a horvát-magyar zöldhatáron Zákánynál, az alsó képen a zöldhatár lezárása után már csak a letaposott terület látható 2015. október 17-én. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

HORVÁTORSZÁG
A magyar kormány, illetve a Nemzetbiztonsági Kabinet döntése nyomán múlt szombaton éjfélkor életbe lépett a Magyarország és Horvátország közötti zöldhatár lezárása. A horvát oldalra aznap 23.20 körül érkezett egy menekülteket szállító vonat, amelyről éjfélig mintegy ezren értek át magyar területre, így a további 500–600 embert még bevárták. Magyar oldalon mindannyiukra egy hosszú szerelvény várt, amellyel még éjszaka Hegyeshalomra szállították őket. A horvátok hamarosan bejelentették, hogy életbe lép az úgynevezett C terv, ennek értelmében a horvátok a szlovén határra viszik a menekülteket. 

SZLOVÉNIA
korlátozta a Horvátországon át, főleg a közel-keleti országokból érkező menekültek fogadását azzal az indokkal, hogy nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni. Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára kijelentette, hogy Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell „az áradatot”. Šefic szerint Zágráb azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár úgy vélte: Szlovénia ezzel veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni. 

AUSZTRIA
arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet – közölte vasárnap éjszaka a szlovén belügyminisztérium. Osztrák részről viszont azt közölték, hogy „a status quo nem változik”, és azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta, ugyanis nyugati szomszédunknak nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása. A stájerországi tartományi rendőrség egyik illetékese hétfőre virradóra azt mondta, hogy az osztrák–szlovén határon nyugodt és békés a helyzet, és ha valaki át kíván lépni, egyelőre átengedik osztrák területre.

M. M.
 

Ezek is érdekelhetnek