Kések háborúja

ÚJBÓL AZ ERŐSZAK AZ ÚR Izrael utcáin. Felgyújtották József sírját Nábluszban. Palesztin terrorszervezetek a harag napját, azaz tiltakozások sorát hirdették meg Ciszjordániában. Sokan úgy tekintenek az eseményekre, mint a harmadik intifáda kezdetére.

Ország-világ(markos)2015. 10. 22. csütörtök2015. 10. 22.

Kép: An Israeli soldier shoots a Palestinian holding a knife after he stabbed another Israeli soldier, seen kneeling, during clashes in Hebron, West Bank Friday, Oct. 16, 2015. The Palestinian man wearing a yellow "press" vest and a T-shirt identifying him as journalist stabbed and wounded an Israeli soldier in the West Bank city of Hebron on Friday before being shot dead by troops, the latest in a monthlong spate of attacks. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi), Fotó: Nasser Shiyoukhi

Kések háborúja
An Israeli soldier shoots a Palestinian holding a knife after he stabbed another Israeli soldier, seen kneeling, during clashes in Hebron, West Bank Friday, Oct. 16, 2015. The Palestinian man wearing a yellow "press" vest and a T-shirt identifying him as journalist stabbed and wounded an Israeli soldier in the West Bank city of Hebron on Friday before being shot dead by troops, the latest in a monthlong spate of attacks. (AP Photo/Nasser Shiyoukhi)
Fotó: Nasser Shiyoukhi

Szeptember közepén kezdődött Izraelben, Jeruzsálemben és a palesztin területeken az az erőszakhullám, amely halálos kimenetelű gyújtogatások, késeléses támadások sorozatából áll. A múlt héten a József sírja fölé emelt épületet palesztin fiatalok Molotov-koktélokkal égették fel a ciszjordániai Nábluszban. Több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az épületet felgyújtották, majd a helyszínen kitűztek egy palesztin zászlót.

A közelmúltbeli támadások kiváltó oka nem több, mint az a palesztin gyanú, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Az arabok által Haram as-Sarífnak nevezett Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegyként is ismert helye. A Templomhegy körüli ellenőrzés szigorítását szeptember végén Mahmúd Abbász, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője már kifogásolta. A feszültség tovább fokozódott, amikor hetekkel ezelőtt egy palesztinok által elkövetett merényletben egy házaspárt négy kisgyermekük szeme láttára lőttek le fegyveresek. Majd egy 19 éves palesztin fiú két izraeli férfit késelt halálra az óvárosban. Tettét szavai szerint a harmadik intifáda jegyében követte el. Két héttel ezelőtt Betlehemben gyilkoltak meg egy 13 éves gyereket. A palesztinok erőszakos akcióival párhuzamosan ellentámadásba kezdtek a szélsőséges zsidó csoportok is, amelyek palesztin civilekkel szemben követnek el merényleteket.

Ennek ellenére elemzők szerint a „magányos farkasok” által elkövetett támadások egyelőre elszigetelt jelenségnek tekinthetők. Az már azonban látható, hogy ha lesz intifáda, az nem áll meg Ciszjordániában és a Gázai övezetben, hanem érinteni fogja Jeruzsálemet és Izrael más részeit is.
 

Ezek is érdekelhetnek