Megelőző csapás

Az influenzajárvány nagy valószínűséggel ezen a télen sem marad el, s jobb megelőzni a csapást, mint hagyni magunkat leteríteni a vírustól.

Ország-világ(he)2015. 11. 23. hétfő2015. 11. 23.

Kép: Budapest, 2015. november 12. Demonstrációs céllal preparált zsúfolt autóbusz, amellyel az influenzajárványos időszak veszélyeit szemléltetik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központnak a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata - Háziorvosi Rendelőjénél tartott sajtótájékoztatóján az I. kerületi Attila úton 2015. november 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt, Fotó: Szigetváry Zsolt

Megelőző csapás
Budapest, 2015. november 12. Demonstrációs céllal preparált zsúfolt autóbusz, amellyel az influenzajárványos időszak veszélyeit szemléltetik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központnak a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata - Háziorvosi Rendelőjénél tartott sajtótájékoztatóján az I. kerületi Attila úton 2015. november 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

A leghatékonyabb védelem ellene az oltás – olvashatjuk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatójában. Az influenza elleni oltóanyag a múlt héten valamennyi háziorvoshoz eljutott. 1,3 millió adagot térítésmentesen kaphatnak meg belőle az arra jogosultak: a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a várandós nők, s ez évben azoknak sem kell fizetniük az oltásért, akik munkájuk vagy segítségnyújtás során migránsokkal kerültek kapcsolatba. Akiknek nem jár ingyenesen a vakcina, orvosi rendelvényre körülbelül 2000 forintért megvásárolhatják azt a patikákban, a háziorvosok pedig térítésmentesen elvégzik az oltást. 

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy még ősszel, legkésőbb decemberig adassa be a vakcinát, aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen. Nem árt felidéznünk: az influenza cseppfertőzéssel terjed. A nagyobb nyálcseppek rátelepszenek a tárgyakra (például a közlekedési eszközök, mozgólépcsők kapaszkodóira), amelyeken aztán akár nyolc órán keresztül is életben maradhat a vírus. Kevesebb kórokozót szórunk szét, ha betartjuk a köhögési, tüsszögési etikettet: mindig legyen a kezünk ügyében zsebkendő, amit használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesedénybe, s ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos kézmosásról sem.

Ezek is érdekelhetnek