Mit okoz a sózás, pácolás, füstölés, ízesítés?... Rémisztő kolbászok, sonkák, szalonnák

Rémisztő kolbászok - Rossz hír a húsimádóknak: a legfinomabb falatok, a kolbász, a szalonna, a sonka bizony rákkeltőek. Az egészségügyi szervezet, a World Health Organisation (WHO) rákkutatással foglalkozó szervezete, az IARC szerint jobb, ha vigyázunk, és kevesebbet fogyasztunk ezekből az ételekből.

Ország-világHardi Judit2015. 11. 01. vasárnap2015. 11. 01.

Kép: OMÉK mezőgazdaság élelmiszer kiállítás finanszírozás támogatás bemutató hungexpo kolbász 2013 09 20 Fotó: Kállai Márton

Mit okoz a sózás, pácolás, füstölés, ízesítés?... Rémisztő kolbászok, sonkák, szalonnák
OMÉK mezőgazdaság élelmiszer kiállítás finanszírozás támogatás bemutató hungexpo kolbász 2013 09 20 Fotó: Kállai Márton

Súlyos kijelentéssel riogat a szervezet közleménye: a cigaretta és az alkohol rákkeltő hatásához hasonlítja a feldolgozott húsokat. (Feldolgozott húsnak számít, amit például sóznak, pácolnak, füstölnek, ízesítenek.) Ugyanis azok fogyasztása – most már bizonyítottan – bélrák kialakulásához vezet. Mindezt évtizedes kutatások alapján jelentik ki: 22 tagból álló nemzetközi szakértői csoport vizsgálta a vörös és feldolgozott húsok és a rák összefüggéseit. 

Kevésbé súlyos, ám mégsem elhanyagolható veszéllyel jár a vörös húsok rendszeres fogyasztása az IARC szerint: a jelentés ezeket az élelmiszereket 2A kategóriába sorolja, vagyis: valószínűleg rákot okozhatnak, például hasnyálmirigy- vagy prosztatarákot. Ez persze nem azt jelenti, hogy már egyetlen falat ezekből a tiltott húsételekből rákot okozhat. Inkább azt javasolják, együnk belőlük kevesebbet. 

A sonkák, kolbászok, szalonnák mennyiségét redukáljuk minimálisra (az sem baj, ha e feldolgozott húsárukat teljesen elhagyjuk), vörös húsból pedig ne együnk heti 500 grammnál többet – ennyi ugyanis még nem ártalmas. A besorolás szerint vörös húsnak számít nem csak a marha, de a sertés, a bárány, a kecske is. 

A rákkutatással foglalkozó tudósok között nincs teljes egyetértés, miből mennyit érdemes enni, hiszen korábbi kutatások szerint az is gondot okoz, ha túl kevés húst eszünk. A jelentés szerint napi 50 gramm feldolgozott hús 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. 

A kulcs tehát – ezúttal is – a mértékletesség. Együnk minél kevesebb feldolgozott hústerméket, és mozogjunk minél többet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek