A föld gyomra szülte, vélte róla Arisztotelész - A titkokat máig sem fejtettük meg

Mivel Arisztotelész (a jeles görög tudós és filozófus, a modern európai tudományok atyja) nem talált rajta párzószervet, úgy vélte, hogy az angolnát a föld gyomra szüli és magától nő a sárban meg a nedves réteken. S noha azóta sok rejtély megoldódott körülötte, máig maradtak megválaszolatlan kérdések. Hiszen már az sem teljesen egyértelmű, hogy a halak között tartsuk-e számon; a tudósok leginkább a kopoltyúja miatt sorolják oda.

Ország-világValló László2015. 12. 03. csütörtök2015. 12. 03.

Kép: A river eel (Anguilla anguilla) swimming in the Nivelle river (Pyrenees Atlantiques - Aquitaine - France). Also known as European eel, Common eel, that migratory fish has to cross the Atlantic Ocean in order to breed in the Sargasso Sea. Anguille commune (Anguilla anguilla) nageant dans la Nivelle (Pyrénées-Atlantiques (64), Aquitaine, France)., Image: 260928526, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

A river eel (Anguilla anguilla) swimming in the Nivelle river (France). Anguille commune nageant dans la Nivelle (France).
A rejtélyes angolna.
Fotó: Profimedia

Az angolna eredetileg Európa északi tájain őshonos, de vándorlásai és a telepítések révén ma már a kontinens szinte minden országában jelen van, sőt szerte a világon is. Az egyetlen kivétel Japán, ahol a japán angolna a gyakoribb. 

Mégis a kihalófélben lévő halfajok közé tartozik, leginkább a túlhalászás, a vízi erőművek építése, a vizek szennyezettsége miatt. Testalkata számos téren egyediséget mutat. Így jellegzetes a csontos vázú koponyája, amivel képes befúrni magát az iszapba. Kiváló a szaglása, ez segíti a táplálék keresésében, amely férgekből, rovarlárvákból, rákokból, apró halakból és békákból áll. Teste hengerszerűen megnyúlt (mint a kígyóé), felülete síkos, nyálkás; ez a nyálkaburok védi az állatot a kiszáradástól – legalábbis egy ideig –, ha szárazföldre kerül. 

A parton vándorló angolna kopoltyúürege víz helyett levegővel telik meg, a kopoltyú felülete rendkívüli mértékben megnő, s ezzel az atmoszferikus légzéssel a nedves fűben és párás környezetben akár napokig is életben maradhat. A legnagyobb rejtély azonban máig a szaporodásukat: vándorlásukat, ívásukat, a lárvák fejlődését övezi. Mert noha elfogadott nézet, hogy a Bermudáktól nem messze, a Sargasso-tenger egyik mélyedésében ívnak, több kutató vitatja, hogy az európai angolnák képesek megtenni a több ezer kilométeres utat az ívóhelyig. Annál is inkább, mert vándorútjukon csak a testükben fölhalmozott tartalékból élnek.

Ezek is érdekelhetnek