Egy-két falat is számít!

A negyedik iksz után változatlan életmód mellett is hízunk, ezért érdemes kisebbre cserélni a tányérunkat és a rajta lévő adagokat, ha el akarjuk kerülni a súlygyarapodást – tanácsolja dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos.

Ország-világ(he)2015. 12. 10. csütörtök2015. 12. 10.
Egy-két falat is számít!

Már a harmincas életévektől kezdődően elindul a korosodással összefüggő élettani testsúlynövekedés, aminek elfogadható mértéke évi 30 dkg. Könnyű kiszámolni: tíz év alatt ez máris 3 pluszkilót jelent. Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy fokozatosan megváltozik a test izom-zsír aránya – a zsírtömeg növekszik az izomtömeg rovására. Ha hosszabb távon több energiát viszünk be, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van és amennyit felhasználni képes, úgy a zsírsejtekben halmozódik fel a felesleg. 

A napi energiaszükséglet függ nemtől, életkortól és fizikai aktivitástól is, ám az ötvenes évekre a 20 éveshez képest 25-30 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy ha nem változtatunk az étkezési szokásainkon, úgy évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is felszedhetünk szinte észrevétlenül – magyarázza dr. Gajdács Ágnes. 

A pluszkilók oka a hízáshoz vezető életmódunkban keresendő: akár napi 40 kalóriával több táplálék (pl. 1 kocka csoki, 4 falat kenyér, 4 korty kóla) 10 év alatt szintén 5–15 kg többletsúlyt okozhat. Ugyancsak hizlaló hatású a mozgásszegény életmód, vagy ha felhagyunk a rendszeres testmozgással. Felmérések szerint a nők és a férfiak esetében is a harmincötödik életévük után szabadulnak el a kilók – ez egyrészt a testtömegindexben (BMI), másrészt a haskörfogatértékben is megmutatkozik –, ami a szív- és keringési megbetegedések egyik rizikófaktora.

Ezek is érdekelhetnek