Elmagyarázó - Drága a sózott járda...

Már most érdemes felkészülniük az ingatlantulajdonosoknak a havazásra és a csúszós járdákra, mert az önkormányzatok a legtöbb helyen előírják, hogy az ingatlan előtti járdaszakaszról a havat a tulaj tüntesse el, és köteles azt csúszásmentesen tartani.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 02. szerda2015. 12. 02.
Elmagyarázó - Drága a sózott járda...

- A tulajdonosok jogi felelősséggel tartoznak, azaz ha valaki az ingatlanuk előtti, veszélyessé vált járdán a „nyakát szegi”, akkor kötelesek az „okozott” kárt megtéríteni. Bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatók.

- Egy családi ház esetében egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó- és jéghelyzetről gondoskodni.

- Egy társasház esetében tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása és a járdák biztonságossá tétele. Az albetéteseket ugyanaz a felelősség terheli, mint a háztulajdonosokat. A lakóközösségnek érdemes megállapodni arról, hogy ki végezze el a szükséges munkálatokat.

- Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet értelmében akár ötvenezer forintra is megbírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A tiltás főként a fás növények védelmében született, de a só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

- A ház körüli csúszásmentesítésre jó megoldás a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkőzúzalék.

Ezek is érdekelhetnek