Hírmorzsák: Tálib terror - Iraki ellentámadás - Milliós tömeg tanul németül - Rasszista incidensek Korzikán - Párizsba indult volna a bátor újságíró

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 1. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 12. 31. csütörtök2015. 12. 31.
Hírmorzsák: Tálib terror - Iraki ellentámadás - Milliós tömeg tanul németül - Rasszista incidensek Korzikán - Párizsba indult volna a bátor újságíró

TÁLIB HARCI KEDV
Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik katonai konvoja ellen a kabuli repülőtér közelében hétfő reggel. Afgán biztonsági források szerint egy civil meghalt, és legalább 13-an megsebesültek, köztük három nő. Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy ők szervezték meg a robbantást a külföldiek katonai konvoja ellen.

ELLENTÁMADÁS
Az iraki hadsereg Ramadiban visszafoglalta a kormányzati negyedet az Iszlám Állam katonáitól. A következő lépés a városban elszórtan maradt terroristasejtek felszámolása. Ramadit tavasszal foglalta el az ISIS, a város mostani visszaszerzése jelentős katonai győzelem. Becslések szerint idáig 3,2 millió iraki menekült el a lakóhelyéről, közülük minden harmadik erről a területről.

8500
nyelvtanárt kíván alkalmazni a német kormány
az országba érkezett menekültek gyermekeinek oktatására. Német földön a menedéket keresők száma idén az egymilliót is meghaladta, ami ötször annyi, mint amennyit 2014-ben regisztráltak. Ez az iskolarendszernek is új kihívást jelent. Az újonnan jöttek között 325 ezer gyerek, közülük 196 ezret minél hamarabb szeretnének a német oktatási rendszerbe integrálni.

TÜNTETNI TILOS
Egy hétre betiltották a tüntetéseket Korzika szigetén vasárnap, miután az előző napokban tüntetések rasszista incidensekké fajultak. A tilalom január negyedikéig lesz érvényben, és minden tüntetésre és tömegrendezvényre vonatkozik. A lépésre azután került sor, hogy tüntetők szétvertek egy muszlim imatermet, és megpróbálták a Korán több példányát tűzre vetni Korzika székhelyén, Ajaccióban.

UTOLSÓ PILLANATBAN
Törökországban meggyilkoltak vasárnap egy szíriai dokumentumfilmest és újságírót, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet ismert bírálója volt. Nadzsi al-Dzserf halála előtt egy, az IÁ tömeggyilkosságairól szóló dokumentumfilmen dolgozott. A nyílt utcán lőtték fejbe a szíriai határ közelében fekvő Gaziantep városban. Az újságíró a héten családjával Párizsba készült repülni, miután menedékjogot kapott Franciaországtól.

Ezek is érdekelhetnek