Több mint adóhivatal

Átalakul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Élére egy államtitkár, név szerint Tállai András és négy helyettes államtitkár kerül, a NAV pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik majd.

Ország-világhj2015. 12. 14. hétfő2015. 12. 14.

Kép: Budapest, 2012. május 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei eligazításon vesznek részt a szervezet új láthatósági mellényében. A NAV szerveinél 2013. december 31-ig folyamatosan cserélik le a régi, sárga mellényeket az összevont szervezet egységes arculati elemeivel ellátott narancssárga egyenruhájára. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Több mint adóhivatal
Budapest, 2012. május 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei eligazításon vesznek részt a szervezet új láthatósági mellényében. A NAV szerveinél 2013. december 31-ig folyamatosan cserélik le a régi, sárga mellényeket az összevont szervezet egységes arculati elemeivel ellátott narancssárga egyenruhájára. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Tállai – aki mostantól hivatalosan parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár – úgy fogalmazott: a NAV eddig adóhivatal volt, most pedig központi hivatallá alakul vissza. Szervezeti módosítások is történnek az adóhivatalban, ezek a tervek szerint az adminisztráció csökkentését jelentik majd, illetve gyorsabb ügyintézést és egységes jogértelmezést ígérnek. Kiderült az is, hogy az eddig háromszintű igazgatás helyett a jövőben két szinten dolgozik majd a NAV. Az alsó a cégekkel és a magánszemélyekkel foglalkozik, a felső pedig mindezt irányítaná. Megszűnik a hét régiós központ is. Jövő év közepétől pedig átvilágításba kezdenek a hivatalnál. 

Az ellenzék nem támogatta az átalakítást: mint elmondták, nem csak azt tartják aggályosnak, hogy egy kormánytag kerül a NAV élére, aki ráadásul parlamenti képviselő is, de a központosítással növelik az átláthatatlanságot, a bürokráciát. 

Eközben a NAV bejelentette, mely vállalatokat fogja különösen figyelni jövőre. Így jó, ha figyelnek a szabályok betartására a munkaerő-kölcsönző cégek (adónemtől függetlenül), az e-kereskedelemben részt vevő társaságok, továbbá az Elektronikus Közútiáruforgalom- ellenőrzőRendszerrel kapcsolatosan is várhatók ellenőrzések.

Ezek is érdekelhetnek