A hajdan virágzó ország élelmiszer-termelésének összeomlásával elszabadultak az élelmiszerárak - Helyi megoldás kell

Milliók éheznek abban az országban, ahol a mezőgazdaság évezredek óta a legfontosabb megélhetési forrásnak számított. Szíriában a lassan hat éve tartó háborús konfliktus visszavetette az agrárium termelékenységét, és fogytán vannak az élelmiszertartalékok is. Miközben a fegyveres harcok a városokat teljesen elpusztítják, vidéken a gazdák számára még mindig a földművelés a túlélés egyedüli záloga.

Ország-világM. M.2016. 01. 31. vasárnap2016. 01. 31.
A hajdan virágzó ország élelmiszer-termelésének összeomlásával elszabadultak az élelmiszerárak - Helyi megoldás kell

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) felhívást intézett a nemzetközi közösséghez a szír gazdák támogatása érdekében. Jelenleg a szír lakosság több mint felének jelent gondot a napi élelem előteremtése, míg harmadának a legalapvetőbb élelmiszerek is elérhetetlenek – mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.

Az ország élelmiszer-termelésének összeomlásával elszabadultak az élelmiszerárak. Szíria egyes részein a kenyérgabona ára 300 százalékkal, míg a rizsé 650 százalékkal nőtt az elmúlt 18 hónapban. Miközben a szíriai gazdálkodók nem jutnak vetőmagokhoz vagy trágyához, az állattenyésztők számára az állati takarmány és az állat-egészségügyi ellátás biztosítása jelent nehézséget. „Csupán segélyekkel nem lehet ellátni egy országot” – hangsúlyozta a főigazgató. Nem elhanyagolható szempont, hogy a helyi előállítás jelentősen olcsóbb, mint az ország élelmezése segélyek révén: 100 dollár befektetéssel egy helyi gazda 1 tonna búzát tud termelni, ugyanennyi gabona importja ennek többszöröse lenne.

A nehézségek ellenére a FAO nem hagyott fel a szír farmerek és vidéki közösségek támogatásával: egy kivétellel mind a 14 tartományban jelen van, 1,5 millió embert érve el.