Csak az első nehéz

Nincs még egy szerző a világon, aki annyira képes lenne felmutatni az emberi lélek teljességét, mélységét és magasságát, a mindnyájunkban meglévő jót és rosszat, mint Shakespeare. Mindent tud az emberről, és mindazt ki tudja fejezni.

Ország-világ(ujlaki)2016. 01. 07. csütörtök2016. 01. 07.

Kép: Stills from the film 'Macbeth' 2014. Directed by Justin Kurzel, DoP Adam Arkapaw. Produced by Iain Canning, Laura Hastings-Smith & Emile Sherman Unit stills Photography by Jonathan Olley, Fotó: Jonathan Olley

Csak az első nehéz
Stills from the film 'Macbeth' 2014. Directed by Justin Kurzel, DoP Adam Arkapaw. Produced by Iain Canning, Laura Hastings-Smith & Emile Sherman Unit stills Photography by Jonathan Olley
Fotó: Jonathan Olley

És persze éppen ezért szabad prédája a mindenkori darabfelfogásoknak, rendezőknek, akik jól-rosszul igyekeznek korukhoz, az aktuális kulturális trendhez igazítani a megvalósítást. Néha nagyszerű előadás születik ebből, néha borzalmas, gyakran középszerű, olykor meg unalmas. De ha az ember olyan szerencsés, hogy elcsíp egy kiváló előadást, akkor úgy érezheti: kivételes nap ez az életében. Ilyen katarzist okoz az új Macbeth- film, Justin Kurzel alkotása.

A Macbeth már számtalan filmfeldolgozást ért meg, szerintem ez mind közül kimagaslik. Az egyik legtökéletesebb Shakespeare-darabban minden benne van, és ezúttal a stábnak sikerült is mindent visszaadni. Elsősorban azt, hogy hova vezet a hatalom minden erkölcsi parancsot lebíró vágyása, melynek hatására egy alapvetően derék emberből, egy hősből sokszoros gyilkos válik. És hogy csak az első ölés nehéz, a többi már szinte magától megy. Ahogy azt is: végül mindenért fizetni kell.

A megvalósítás mellbe vágó. Lenyűgöző képi világ, eredeti skóciai helyszínek, gomolygó ködök, baljós árnyak. Hátborzongató, kőkemény csatajelenetek, vér bőségesen – mondjuk, akár a Trónok harca akciói. De itt minden a dráma kifejletét szolgálja. A mai formanyelv és hozzá a csorbítatlan XVI. századi, csodálatos költői szöveg nagyon erős hatást ér el. Michael Fassbender és Marion Cotillard tökéletes a két főszerepben. Ahogy a többi színész, a díszlet, a zene mind remek.

De szép is lenne, ha a középiskolások kötelező olvasmány helyett ezzel a filmmel „tudhatnák le” Shakespeare-t…

Ezek is érdekelhetnek