Győzött a gyászkeszeg

A SZÉP HANGZÁSÚ Tinca tinca latin nevet viselő compó lett az év hala 2016-ban. Ezt a Magyar Haltani Társaság által 2010-ben kezdeményezett, évente megtartott internetes választás során döntötték el. A compó mellett a márnára és a selymes durbincsra lehetett leadni a szavazatokat.

Ország-világO. Horváth György2016. 01. 09. szombat2016. 01. 09.

Kép: Poroszló, 2016. január 1. Compó (Tinca tinca) egy halkiemelő hálóban a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2015. december 31-én. A Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazásán a compó nyerte a 2016-os év hala címet. MTI Fotó: Bugány János, Fotó: Bugány János

Győzött a gyászkeszeg
Poroszló, 2016. január 1. Compó (Tinca tinca) egy halkiemelő hálóban a Tisza-tavi ökocentrum akváriumában Poroszlón 2015. december 31-én. A Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazásán a compó nyerte a 2016-os év hala címet. MTI Fotó: Bugány János
Fotó: Bugány János

Aki látott már élő compót, talán egyik legtetszetősebb őshonos halfajunknak tarthatja ezt az állatot. Zömök, pontyhoz hasonlítható formájú testét igen apró pikkelyek borítják, aranyos, irizálóan zöldes, szürkés és sárgás árnyalatot kölcsönözve neki. Testét vastag nyálka borítja. Szintén a pontyhoz teszi hasonlóvá két bajusza a húsos szájszélben. Úszói nagyok, szépen lekerekítettek. Leginkább a növénnyel sűrűn benőtt tavakban, mocsarasabb területeken fordul elő. Ezek fokozatos eltűnésével a compó élőhelye visszaszorult, így ez a halunk is megritkult az utóbbi évtizedekben. Ezért is fontos, hogy számos program keretében kiemelten figyelnek mesterséges visszapótlására. Táplálékát leginkább vízi növények magvai, hajtásai, szárai, levelei, valamint állati eredetű táplálékok adják.

Kedvelt horgászzsákmánynak egyrészt ritkasága, másrészt igen finom húsa miatt. Igaz, meglehetősen szálkás halnak számít, de egyszerű konyhatechnikai fogásokkal – irdalás – kiküszöbölhető „nemszeretem” jellegzetessége. Meglehetősen lassan nő, háromnyaras korára 20-30 dekát ér el, ezért a 2-3 kilós példányok már rekordnak számítanak.

Sok elnevezése is elterjedt, így testszíne miatt hívják cigányhalnak, gyászkeszegnek is, élethelyére utal a sárhal elnevezés, míg az orvoshal egy feltételezett tulajdonságára utal (a sérült halak a nyálkás compóhoz dörgölőznek, s ez segít gyógyulásukban), mely ugyan nem bizonyított, de széles körben elterjedt hiedelem.

Ritkulása miatt a fajt horgászati tilalmi idő (V. 02.–VI. 15.), méretkorlátozás (min. 25 cm) és darabkorlátozás (max. 3 db/nap) is védi. Az utóbbi években számos horgászszövetség saját hatáskörében eljárva levette a fogható halak listájáról vagy egyedi méretkorlátozás alá vonta a compót, így biztosítva a 2-4 évesnél idősebb ivarérett példányok számára a szaporodási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetnek