Irán visszatért

A múlt héten szombaton megkezdte az Európai Unió és az Egyesült Államok az Irán elleni gazdasági szankciók részleges feloldását.

Ország-világM. M.2016. 01. 22. péntek2016. 01. 22.

Kép: Stock market employees work at Tehran's Stock Exchange, Iran, January 17, 2016. REUTERS/Raheb Homavandi/TIMA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. - RTX22Q7R, Fotó: © Reuters Photographer / Reuter

Stock market employees work at Tehran's Stock Exchange
Stock market employees work at Tehran's Stock Exchange, Iran, January 17, 2016. REUTERS/Raheb Homavandi/TIMA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. - RTX22Q7R
Fotó: © Reuters Photographer / Reuter

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton késő este Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, a perzsa állam eleget tett az atompaktumban vállalt kötelezettségeinek. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy minden szankció alól azonnal mentesült is Irán, egyes amerikai korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Az unióban a folyamat véglegesítéséhez az Európai Tanács hivatalos jóváhagyása szükséges, de a várakozások szerint gyorsan le fog zajlani.

Haszan Róháni iráni elnök korábban kulcsfontosságúnak nevezte az atomalkut az ország jövőbeli jóléte szempontjából. A kényszerintézkedések nagyban visszahúzták az iráni gazdaságot, miközben a növekvő lakosság több munkára, több nyugati árura és több külföldi kapcsolatra tart igényt. A szankciók feloldása kapcsán az irániaknak nagyok az elvárásaik, és ha Teherán nem tartja magát az egyezséghez, vagy csalás miatt tetten érik, ezek a remények mind köddé válhatnak.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pedig korábban vállalta, hogy ennek nyomán felfüggeszti a Teherán ellen hozott büntetőintézkedések jelentős részét.

Ezek is érdekelhetnek