Mekkmestereké a jövő?

Egyszerűsödtek az építésügyi szabályok, a 300 négyzetméternél kisebb lakóházaknál nem kell végigvinni az építési engedélyeztetés folyamatát. Az építészszakma nincs ettől elragadtatva, az Önkormányzatok Szövetsége sem ért egyet. Bárki bármilyen ízléstelen házat emelhet eztán?

Ország-világPE2016. 01. 15. péntek2016. 01. 15.
Mekkmestereké a jövő?

Az idén hatályba lépett jogszabályok többek közt nem biztosítják a védett környezet megóvását, a szakszerűséget, az önkormányzatok jogait – emeli ki közleményében a Magyar Építész Kamara elnöksége.

Ezenkívül több pontban is kifogásolják az új törvényi szabályozást, és nem tartják azt elfogadhatónak. Azért tartják érthetetlennek a dolgot, mert a kamara a Miniszterelnökséggel kötött stratégiai megállapodás alapján egy éve dolgozik egy új rendszeren, amely csökkentheti a bürokráciát, de egyúttal az épített környezet minősége fölött is őrködik. A nemrégiben bejelentett új szabályok viszont nem tükrözik a közös munka eredményét. Az Építész Kamara elnöksége ezért több kérést is közzétett. Így például fontosnak tartják, hogy a tervező kövesse végig felelősséggel egy ház építésének teljes folyamatát, a jegyző pedig felhívhassa a figyelmet az esetleges hiányosságokra, hibákra.

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke szintén úgy látja, dolgozni kellene még a bejelentett módosításon. Kaotikus állapotokhoz vezethet az építéshatósági engedélyek rendjének megváltoztatása, ezért vissza kellene azt vonni – nyilatkozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Az építtető ugyanis ezután szinte csak bejelentési kötelezettséggel bír. Miután egyszerűsödött az eljárás, félő, hogy a szomszédok jogait sértő, kilátásukat eltakaró, a műemléki környezetbe nem illő vagy az önkormányzati előírásoknak fittyet hányó házak is felépülhetnek. Az „építési láz” így később pereket eredményezhet – véli a szakma.

Ezek is érdekelhetnek