Csak a szél hiányzik

NAPOK ÓTA rendületlenül esik az eső, s máris egyre több a belvizes terület, emelkedik a víz a folyókban, patakokban, tavakban. Mi most Zamárdiban érdeklődtünk, mit jelent számukra az, hogy február 11-én már 125 centis volt a Balaton vízszintje.

Ország-világHardi Péter2016. 02. 19. péntek2016. 02. 19.

Kép: Balatonmáriafürdő, 2016. február 9. Hattyú úszik a Balatonban a balatonmáriafürdői móló közelében 2016. február 9-én. A Balaton leeresztését 124-125 centiméteres vízszintnél február 8-án megkezdték. MTI Fotó: Varga György, Fotó: Varga György

Csak a szél hiányzik
Balatonmáriafürdő, 2016. február 9. Hattyú úszik a Balatonban a balatonmáriafürdői móló közelében 2016. február 9-én. A Balaton leeresztését 124-125 centiméteres vízszintnél február 8-án megkezdték. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György

Veszélyt. Ezzel az egyetlen szóval foglalta össze a véleményét Erdős Lajos, a dél-balatoni település közbiztonsági referense. A védműveket ugyanis valójában 110 centiméteres vízálláshoz méretezték. Ennél most 15 centivel magasabb a Balaton, s még nem ért véget az esős időszak. És akkor nem számoltunk azzal, hogy az uralkodó északiészaknyugati szél esetleges óránkénti 60–70 kilométeresre erősödésével a tó vize akár további 10 centit is emelkedhet.

Telítettsége miatt a talaj képtelen felszívni a csapadékot, ezért ilyen magas vízállásnál az az utakon, házakban landol, mint ahogy arra legutóbb két évvel ezelőtt is volt példa. A Siót csupán február 5-én nyitották meg, akkor, amikor a Balaton vize már 123 centiméter magasra emelkedett. A csatorna azonban képtelen a mostani vízmennyiséget elvezetni, ezért az egyre emelkedik a tóban.

További gondot okoz a mentésnél, tudtuk meg a referenstől, hogy a nyaralók egy részének a tulajdonosa ebben az évszakban fellelhetetlen, az ingatlanja a part felől pedig megközelíthetetlen. S mivel az engedélye nélkül a tulajdonába nem lehet belépni, a többi ingatlan mentése is lehetetlen.

A mostanra kialakult helyzet felelőse egyelőre ismeretlen. Sokak véleménye szerint ludasak ebben maguk az ingatlantulajdonosok is, akik feltöltött – magyarul: lopott – partra építkeztek, ráadásul az épület kellő kiemelése nélkül.

A magas vízállás megtartását egyébként indokolja a csapadékszegény nyári kánikulára való tartalékolás is, ám mégis egyre több jel mutat arra, hogy valakik ez esetben is eléggé túltolták a biciklit.


(Az éghajlatváltozásról szóló írásunkat a 15. oldalon olvashatják.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek