Doboznyi emberség

Sokféleképpen lehet segíteni az elesetteken. Az éhezőkön elemózsia ajándékozásával. Ám az adakozónak nincs mindig sem ideje, sem helyismerete ahhoz, hogy elinduljon megkeresni az élelmet nélkülözőket. Ezen segítenek az ételdobozok.

Ország-világKirály Farkas2016. 02. 03. szerda2016. 02. 03.
Doboznyi emberség

Enni adok – enni kapok. Ez a mottója annak a kezdeményezésnek, amely immár országos méretűvé nőtte ki magát. Győrben a napokban fogják felszerelni a második ételdobozt: egy mindig nyitva lévő, postaládához hasonló adományszekrényt, amelybe bárki bármikor betehet, s amelyből szintúgy kivehet élelmiszert. A Kossuth Lajos utca 12. szám alatti épületnél kihelyezendő doboz a helybeli Engel Alapítvány jóvoltából jöhet létre.

– Nem bonyolult egy ételdoboz létrehozása – mondja el lapunknak Finta Violetta, az említett alapítvány kuratóriumának elnöke. – Az ingatlan tulajdonosának beleegyezésére volt szükségünk, ezt rövid idő alatt megkaptuk. A dobozt már legyártották, felszerelése napok kérdése.

Az első ételdoboz még 2012-ben került ki Pécsett a Munkácsy Mihály utcai Irgalmasrendi Kórház kerítésére. Az ötlet és a megvalósítás a helyi Irgalmasrend papjának, Morvay Imre Pio atyának köszönhető. Azóta a jó példa országszerte terjed. Sopron az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, ott már négy ételszekrény polcain találhatnak élelmet a rászorulók: a Szent György-plébánia falán, az Eötvösiskolánál, a piacnál és a jereváni szolgáltatóháznál működnek a dobozok. Szegeden január 23-án, szűk évvel az első, Szent Gellért utcai láda felavatása után szerelték fel a másodikat az evangélikus templom Kazinczy utcai kerítésére.

Szombathelyen a Szent Márton-templom kerítésén és az MSZP Berzsenyi téri irodája előtt van egy ilyen doboz. A székesfehérvári Rákóczi utcai Jézus Szíve-templom kerítésén is található ételosztó. De létezik Budaörsön, Szigetszentmiklóson, Szigetváron is. Ezúttal ötletet lopni ér.


Ami nagyon fontos: a Nébih intelmeit szigorúan be kell tartani, tudjuk meg. Egyik kikötés, hogy a „jótékony ételdobozba” csak sértetlen, eredeti, ipari csomagolású, megfelelő jelölésű, minőségmegőrzési időn belüli, tartós élelmiszerek kerüljenek. Az is fontos, hogy a zöldségek-gyümölcsök friss, sértetlen állapotúak legyenek, és romlás, erjedés jeleit ne mutassák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek