Hírmorzsák - Köln: a nyomozás lezárult - Újraindult járat - Úgy érzik, nem elég boldogok, az új miniszter asszony tesz róla

Hírmorzsák a Szabad Föld 2016. 8. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2016. 02. 20. szombat2016. 02. 20.
Hírmorzsák - Köln: a nyomozás lezárult - Újraindult járat - Úgy érzik, nem elég boldogok, az új miniszter asszony tesz róla

AZ ÉLET SZÉP
Az Egyesült Arab Emírségekben létrehozták a boldogságügyi miniszter posztját. Ohood al-Rumi a 29 tagú kabinet nyolc női miniszterének egyike lett, a feladata pedig „a kormány politikájának alakítása az emberek elégedettségének és a szociális javak elősegítésének céljával.” Al-Rumi mellett többek között új toleranciaminisztert és egy 22 éves ifjúságügyi minisztert is kineveztek a kormányba. Az emirátus a 20. legboldogabb ország a világon az ENSZ tavalyi jelentése szerint. Magyarország a 104. ezen a listán.


MINT A FILMEKEN
Összecsomózott lepedőkön leereszkedve lógott meg Róma legnagyobb börtönéből két rab. A 33 éves Catalin Ciobanu, aki gyilkosság miatt ült és a 28 éves Mihai Florin Diaconescu, aki pedig betörések miatt töltötte büntetését, közösen elfűrészelték annak a raktárnak a rácsait, ahol a legtöbbet dolgoztak, majd kimásztak anélkül, hogy az őrök ezt észrevették volna, aztán elfutottak.


50 év
után újra beindul a légi közlekedés Kuba és az Egyesült Államok között.
Tizenöt légitársaság szállhat ringbe az útvonalak megszerzéséért. Barack Obama amerikai elnök több mint egy éve enyhítette jelentősen a kereskedelmi embargót, cserébe Kuba politikai foglyokat engedett el. Legkésőbb októberben elindulhatnak az első járatok.


A NYOMOZÁS LEZÁRULT
Bár a Kölnben szilveszterkor történt támadásokért a menekülteket hibáztatták, a nyomozás kiderítette, hogy a letartóztatott 58 támadóból mindössze hárman rendelkeztek menekültstátusszal, ők érkeztek Irakból vagy Szíriából. A zaklatással, nemi erőszakkal és lopással gyanúsítottak nagy többsége Algériából, Marokkóból, illetve Tunéziából származik, és már jó ideje Németországban él. A beérkezett 1504 panaszból hatszáz lopásról szólt.


SZÁMOZOTT ESETEK
Négy repülőgép-szerencsétlenségre jutó 136 halálos áldozattal 2015 volt az elmúlt öt évben a legkevesebb áldozattal járó év. A statisztika a műszaki balesetekből eredő szerencsétlenségekre vonatkozik, így nincs benne az Alpokban a pilóta öngyilkossága miatt lezuhant Germanwingsgép, illetve az Egyiptomban októberben terrorcselekménynek áldozatul esett Metrojet-gép.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek