Két jobb barát

Az országok közötti közlekedés megerősítése, a Visegrádi Négyek további együttműködése és a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése volt többek között a téma hétfőn, mikor Beata Szydło lengyel kormányfő hazánkba látogatott.

Ország-világHardi Judit2016. 02. 12. péntek2016. 02. 12.
Két jobb barát

„Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel való megbeszélése utáni sajtótájékoztatón. A két ország szövetsége történelmi, és azokat nem a politikusok tartják egyben, hanem a két ország népének egymás iránt érzett elkötelezettsége. A magyar miniszterelnök azt is elmondta, mindkét ország célja, hogy megerősítsék a visegrádi országok közötti együttműködést. Kelet-Európa jelentőségét méltatta: „Európa sikere Kelet-Európa sikerén múlik. Ha mi nem leszünk sikeresek, akkor az egész EU-ban nem lesz gazdasági növekedés.”

A két ország szoros együttműködésének részét képezi majd az az autópálya, amely Magyarország keleti iparvidékét köti össze Lengyelországgal, illetve fejleszteni fogják az országok közötti vasúti közlekedést is. Nem maradhat ki a légi utazás sem: Orbán álma, hogy Budapestről közvetlen repülőjáratok induljanak a nagyobb lengyel városokba.

A miniszterelnökök egyeztettek a brit uniós javaslatról is, amely többek között a kelet-közép-európai országokból érkezett munkavállalókat is érintené. Egyelőre vannak pontok, amelyekben nem teljes az összhang, ezért egyeztetésre lesz még szükség, de a britek javaslatainak nagy részével egyetértenek. Szydło leszögezte, Lengyelország nem egyezik bele, hogy az angolok javaslatát az egész EU-ra kiterjesszék. A V4-ek Prágában egyeztetnek közös álláspontjukról még az EU-csúcs előtt, február 15-én.

A két ország közötti szorosabb kapcsolat nem csak Orbán vágya, de Szydło arra is számít: gazdasági és politikai kérdésekben is egyre erősebb lesz.

Migrációs kérdésekben is egyetértettek a kormányfők: mindketten hangoztatták, meg kell erősíteni a déli határokat, a menekültválság megoldását pedig az uniós országok határain kívül kell keresni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek