Koncert lesz? A Majdanon ismét áll a bál

Kijev központi terén, a Majdanon ismét áll a bál. Ugyan nem oly számos résztvevővel, mint 2013–2014 telén, de a néhány száz „bálozó” viselkedése éppen elég aggodalomra ad okot.

Ország-világKirály Farkas2016. 02. 26. péntek2016. 02. 26.
Koncert lesz? A Majdanon ismét áll a bál

Jelzések nélküli egyenruhát viselő mesterlövészekről készült fotók terjednek az ukrán közösségi hálón. A képeket állítólag vasárnap reggel „lőtték” Ukrajna fővárosában, a gyanús figurák a parlament közelében ólálkodtak. Nem lenne csoda, ha az ukrán törvényhozás elővigyázatosságból távcsöves puskákkal felfegyverzett katonákat telepítene az épületbe és annak közelébe. Szombaton a nacionalisták csoportjai – bár pontosabb így fogalmazni: a kelet-ukrajnai frontot megjárt önkéntesek – megtámadták két orosz pénzintézet székházát. Kövekkel dobálták az Alfa Bank és a Sberbank kirendeltségét, jelentős kárt okozva az ablakokban, a bútorokban és a technikában. Egyúttal vandálkodtak a leggazdagabb ukrán, Rinat Ahmetov cégének székhelyén is, hasonló károkat hagyva maguk után.

Holott az egész a két évvel ezelőtti, több mint ötven életet követelő kijevi lövöldözések áldozataira való emlékezésnek indult. Szombat este aztán a keményebb résztvevők sátrakat állítottak a Majdanon, és a Nyugat-barát kormány lemondását követelik. Bár esik az szét magától, a koalíció működésképtelen, Porosenko elnök az ország „újraindítását” kérte… Vasárnap újabb kétszáz kormányellenes tüntető csatlakozott hozzájuk. Mások, sokan viszont csak virágcsokrot elhelyezni és gyertyát gyújtani látogattak ki a térre.

A legtöbb ukrajnai lakosnak a korábban sem magas életszínvonala nagyot romlott az említett két év alatt. A kijevi konfliktus tetőpontjának számító pillanat, Viktor Janukovics oroszbarát elnök elmenekülése után egy hónappal Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, és nem sokkal később az ország keleti felében egy mai napig tartó polgárháborús helyzet alakult ki, amely eddig legalább 9 ezer életet követelt. Ennek ellenére (vagy éppen azért, mert belefáradtak) a legtöbben nem kívánnak „új forradalmat”.

Az utóbbi két évben a kijeviek sokszor csak „zenészeknek” nevezik a mesterlövészeket, az eszköztartó táskáik hasonlósága miatt. Csak újabb koncert ne legyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek