Marad a hadiállapot - már a boltok, kocsmák közönsége is Zsoldos- vagy Szijártó-párti lett

IGAZÁN NEM PANASZKODHATNAK a Somogy megyei Böhönyén, hogy unalmas a helyi közélet: 16 hónapon belül harmadszor választottak polgármestert. És lehet, hogy a java még csak ezután következik.

Ország-világHardi Péter2016. 02. 15. hétfő2016. 02. 15.

Kép: Böhönye, 2010. szeptember 10. Egy nő kisgyermekkel kerékpározik az 1765-ben elkészült római katolikus templom előtt Böhönyén. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Marad a hadiállapot - már a boltok, kocsmák közönsége is Zsoldos- vagy Szijártó-párti lett
Böhönye, 2010. szeptember 10. Egy nő kisgyermekkel kerékpározik az 1765-ben elkészült római katolikus templom előtt Böhönyén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Nyolc éven keresztül vezette a 2400 lelkes települést Szijártó Henrik, a falu korábbi orvosa, ám a 2014-es önkormányzati választáson alulmaradt, még ha egyetlen szavazattal is: ellenfele, Zsoldos Márta Piroska, a nagybajomi művelődési központ egykori vezetője 438 vokssal vette át a polgármesteri irodát. Már akkor borítékolni lehetett, hogy a mezőgazdasági vállalkozóvá lett doktor nem nyugszik bele a vereségébe, különösen, hogy a testületi többség mellette állt. A testület dűlőre akarta vinni a dolgot, ezért a többség tavaly nyáron kijelentette, hogy nem tud együtt dolgozni a faluvezetővel. A testület feloszlott, és új választásokat írtak ki. Ezen a polgármester növelte a támogatottságát, már 577 szavazatot kapott – akárcsak Szijártó Henrik. A mindent eldöntő csatára vasárnap került sor. A polgármester 830 szavazattal elhúzott, míg ellenfele nem tudta növelni a táborát.

A választási küzdelem amúgy rendkívül kiélezett volt, Böhönye lakói olyannyira elköteleződtek kedvencük mellett, hogy már a boltok, kocsmák közönsége is Zsoldos- vagy Szijártó-párti lett. A választáson pedig a falu lakóinak háromnegyede véleményt nyilvánított.

A nyertes faluvezető megkeresésünkre egyébként nem titkolta elődje érdemeit, a falu előrelépését, amit ő is szeretne elérni, ám vélhetően azért nyert mégis, mert az apró ügyeket is felkaroló, gondoskodó elképzeléseit jobban értékelik Böhönyén.

Az viszont más kérdés, hogy céljai megvalósításában mennyire lesz partner a képviselő-testület, amelynek tagjai továbbra is egytől egyig az elődje hívei. A csatát tehát Zsoldos Márta Piroska megnyerte, a háborút még nem. Böhönyéről vélhetően nem ez az utolsó haditudósításunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek