Nem érte meglepetésként a város lakóit a bíróság döntése

FEL VANNAK HÁBORODVA a devecseriek, nyilatkozta Ferenczi Gábor polgármester, amikor arról kérdeztem, miként fogadták a település lakói a hírt: a több mint öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa nyomán indult büntetőper valamennyi vádlottját felmentették.

Ország-világHardi Péter2016. 02. 05. péntek2016. 02. 05.

Kép: Vörösiszap-katasztrófa Kolontár 2010.10.08. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Nem érte meglepetésként a város lakóit a bíróság döntése
Vörösiszap-katasztrófa Kolontár 2010.10.08. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Indulataik ellenére nem érte meglepetésként a város lakóit a bíróság döntése, folytatta a polgármester, ugyanis ma Magyarországon bizonyos esetekben nem igazságszolgáltatásban van részünk, hanem csupán jogszolgáltatásban.

Példaként említette, hogy a rendszerváltás óta magas beosztású közéleti szereplőt gyakorlatilag egyetlen kormány sem vont még felelősségre. Ezt a pert is addig csűrték-csavarták, amíg kihozták általa, hogy a vádlottak padján ülők felelőssége a katasztrófa miatt bizonyíthatatlan.

A polgármester tagja volt a katasztrófát kivizsgáló parlamenti bizottságnak, amely egyértelműen megállapította a cég felső vezetőinek a felelősségét.

Senki sem vitatja ugyanis, hogy a tározó túl volt töltve, erről pedig kellett tudniuk az irányítóknak. Az is tény, hogy amikor a kilencvenes években a Bakonyi család mindössze tízmillió forintért jutott hozzá a nagy értékű vállalathoz – amelyben a nyersanyag, a berendezés sokkal többet ért –, vállalták a komoly környezetvédelmi beruházások végrehajtását. Ez a polgármester tudomása szerint elmaradt, jóllehet a Mal Zrt. nyereségesen működött.

És mivel sem az időjárás nem volt rendkívüli a katasztrófa idején, sem földrengés nem sújtotta a területet, mégiscsak az emberi mulasztás rovására kell írnunk a történteket.

Az igazságszolgáltatásban való csalódottsága ellenére reméli a polgármester, hogy másodfokon megtalálják a felelőseit Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájának, amely jelentős anyagi és természeti kárral járt, több száz embernek sérülést okozott, tíz ember életét pedig elvette.

 


Nem csitulnak a hullámok az ítélet körül. Lapzártánk utánra tüntetést szerveztek a vörösiszap-katasztrófa által sújtott három település, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármesterei a végzést hozó Veszprémi Törvényszék elé. Az ítéletet követően megszólaltak a politikusok is. Németh Szilárd, a nagyobbik kormánypárt alelnöke több más per kimenetelével egyetemben fejezte ki nemtetszését, s az Országgyűlés igazságügyi bizottságában vitanapot kezdeményezett a kérdésben.
Nem maradt csendben a Magyar Bírói Egyesület sem. Felhívták a figyelmet a hatalommegosztás és a bírói függetlenség Alaptörvényben is megfogalmazott követelményére. Ennek szellemében elvárják a közélet szereplőitől a bírósági döntések befolyásolására alkalmas megnyilvánulások mellőzését. Magáról a konkrét esetről, illetve arról, miként lehetséges, hogy az emberéleteket követelő katasztrófa felelőseinek megtalálása mind ez ideig nem sikerült, nincs szó a közleményükben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek