Talján szmogzabáló

Fotokatalitikus beton – ez a neve annak az anyagnak, amelyből a tavalyi Milánói Expó fő látványosságának, a Palazzo Italia épületének áttört, nagy felületű héjazata készült. A 90 000 négyzetméteres burkolatot 900 különleges betonpanelből alakították ki. A technológiával már többfelé kísérleteztek az utóbbi években, most az olaszok bizonyítottak.

Ország-világ (farkas)2016. 02. 04. csütörtök2016. 02. 04.

Kép: Italy, Lombardia (Lombardy), Milano (Milan) . Expo Milano 2015 (Milan Universal Exposition 2015), the Palazzo Italia (Italian Pavilion) (Architect Nemesi & Partners), Image: 247465904, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Expo Milano 2015 (Milan Universal Exposition 2015), the Palazzo Italia (Italian Pavilion) (Architect Nemesi & Partners)
Italy, Lombardia (Lombardy), Milano (Milan) . Expo Milano 2015 (Milan Universal Exposition 2015), the Palazzo Italia (Italian Pavilion) (Architect Nemesi & Partners), Image: 247465904, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

A fotokatalitikus termék legfontosabb tulajdonságát úgy fogalmazhatjuk meg: felfalja a szmogot. Ez nagyjából úgy történik, hogy a betonba kevert titán-dioxid (a festékboltban titánfehér néven fut) a napfény ultraibolya sugárzásának hatására úgynevezett aktív szuperoxidot hoz létre. Ez pedig a levegőben lévő ártalmas nitrogénoxidokat hozza össze a betonban lévő kalciummal.

A végeredmény kalcium-nitrát, más néven mészsalétrom – azaz kiváló műtrágya. Hogy ez utóbbit nem érdemes kivonni az esővízből, ami lemossa a falról, már más kérdés… Szakemberek kiszámították, hogy az 1,3 milliós lakosú Milánó épített felületei 15 százalékának „szupercementes” befedésével felére lehetne csökkenteni a légszennyezettséget. Jól hangzik ez mostanság, amikor sorra érkeznek a hírek különféle városokról, ahol a légszennyezettség meghaladja a kritikus szintet.

A Palazzo Italia azonban nemcsak a levegő tisztításában jár élen: energetikailag teljesen önfenntartó, semmilyen szennyezést nem bocsát ki.

Az óriás passzívház tetejét napelemes üveglapokból építették – annyiból, amennyinek az áramtermelése elegendő 11 000 fénycső működtetéséhez. Ha ez nem volna elég az új építési technológiák előtti kalapemeléshez, vegyük hozzá azt is, hogy az ominózus cementet 80 százalékban újrahasznosított hulladékból készítik. Mely hulladék a carrarai márvány vágásakor előálló por. Ezért az olasz cég titáni cementje nemcsak szmogot eszik, de sokkal fényesebb is a megszokottnál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek