Adottak a feltételek: dönthet a nép az alapjövedelemről

ADOTTAK A FELTÉTELEK. Június ötödikén szavazhatnak arra a népi kezdeményezésre a svájciak, hogy bevezessék- e a feltétel nélküli alapjövedelmet.

Ország-világMarkos Mária2016. 03. 19. szombat2016. 03. 19.
Adottak a feltételek: dönthet a nép az alapjövedelemről

Bár a tervezetet ellenzi a politikai jobboldal és a szakszervezetek, a baloldalon akadnak támogatói a kezdeményezésnek, például azok, akik a zürichi főpályaudvaron kampányoltak. Az akcióban 10 ezer svájci frankot (2,8 millió forintot) osztottak szét az emberek között 10 frankosokban (2830 forint). Az aktivistáknak erre elég volt egyetlen óra.

A kezdeményezők szerint az alapjövedelem bevezetésével minden, amúgy általában megalázó körülmények között tengődő svájci állampolgár számára adott lenne a méltóságteljes élet. A gyakorlatban ez egy központilag szabályozott, átszámítva havi 700 ezer forintot jelentene minden felnőttnek, de gyerekek és serdülők is kapnának havonta 177 ezer forintnyi frankot.

A kormány egyáltalán nem támogatja a tervezetet, mert az hatalmas terhet jelentene a svájci gazdaságnak, az adófizetőknek pedig ez évente majdnem 60 milliárd forintjába kerülne. Azonban ha többen szavaznak igennel, mint nemmel, akkor a kormánynak kötelessége lesz törvényerőre emelni.

Ezek is érdekelhetnek