Édes remények

A HAZAI CUKORIPAR helyzetéről sokat elmond, hogy a XIX. század közepén működő 63 hazai cukorgyárból mára már csak a kaposvári cukorüzem maradt talpon. Pedig a 2017-ben megszűnő uniós cukorkvóta feltámadási lehetőségeket rejt magában.

Ország-világSoós Róbert2016. 03. 11. péntek2016. 03. 11.

Kép: adony cukorrépa szüret termelés betakarítás mezőgazdaság cukor gyártás 2009 11 19 Fotó: Kállai Márton

Édes remények
adony cukorrépa szüret termelés betakarítás mezőgazdaság cukor gyártás 2009 11 19 Fotó: Kállai Márton

A nemzetközi piaci irányt leginkább a New York-i értéktőzsdén jegyzett nyerscukor árának mozgásából lehet lemérni. Globális szinten a 2010-es csúcsokhoz képest több mint 50%-os árzuhanás következett be, ami kapóra jött az édességeket gyártó cégeknek. Az elmúlt években jelentős túltermelés jellemezte a cukorpiacot, ebből fakadóan hatalmas készletek halmozódtak fel nem csak a legnagyobb termelőknél – mint Brazília és India –, de a legjelentősebb felhasználó országban, Kínában is. A cukorárak ennek megfelelően csökkentek. Ugyanakkor az utóbbi hat szűk év után több jel is arra mutat, hogy fordulhat a cukorkereskedők szerencséje. 

A Nemzetközi Cukor Szervezet (International Sugar Organization) elemzése 2016-ra a globális termelésben 5 millió tonnás deficitet prognosztizál, tehát az idén hosszú évek után a kereslet lesz erősebb a kínálatnál. 

Miért lehet ez fontos Magyarország számára? A beruházások miatt, melyeket jellemzően külföldi cégek hozhatnak el. Ahhoz viszont, hogy bővüljön a hazai termelés – s ami ennél is fontosabb: a feldolgozás –, a befektetőknek elsősorban a nemzetközi árak emelkedését kellene látniuk. Ezt követően valóban fellendülhetne az egykor szebb napokat látott hazai cukorgyártás is.  


Szerzőnk, Soós Róbert a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu 
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek