Küldhetik a listát

Vasárnap délután kubai földre lépett az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Barack Obama és családja látogatásának hivatalos célja a találkozás Kuba népével, valamint a két ország között a másfél éve kezdődött közeledés erősítése. Történelmi jelentőségű a mostani látogatás – amerikai elnök legutóbb 1928-ban járt Kubában, Calvin Coolidge személyében.

Ország-világK. F.2016. 03. 25. péntek2016. 03. 25.
Küldhetik a listát

Hétfői, négyszemközt tartott találkozójukat követően a két elnök sajtótájékoztatót tartott. Ami a gazdasági együttműködést illeti, Raúl Castro üdvözölte az eddigi amerikai kereskedelmi és utazási könnyítéseket, de további hasonló lépéseket sürgetett. Barack Obama bejelentette, hogy az amerikai légitársaságok még idén közvetlen légi járatokat indítanak Kubába. Ugyanakkor felszólította Castrót, hogy segítse elő több közös vállalat létrehozását, továbbá, hogy a külföldi vállalatok közvetlenül alkalmazhassanak kubai munkaerőt. A Kuba elleni embargó véget fog érni, de ez attól függ, milyen gyorsan lehet felszámolni az emberi jogok területén fennálló nézeteltéréseket.

A tájékoztató fénypontja mindenképpen az volt, amikor egy amerikai újságíró a politikai foglyokra vonatkozó kérdést tett fel. A felbosszantott kubai indulatosan válaszolt: „Azonnal adjon nekem egy listát, hogy kiengedjem őket… Adja meg a nevüket. Ha vannak ilyen foglyok, szabadok lesznek, mielőtt leszáll az éj.” Nos, a kollégának nem volt efféle listája. Másoknak viszont van, mint kiderült: kedden már több intézmény jelezte, hogy 50-60 politikai fogvatartottról van lajstromuk. Amúgy Obama érkezése előtt néhány órával tartóztatták le és vonszolták el rendes heti felvonulásukról a Damas de Blanco (Asszonyok fehérben) nevű szervezet mintegy 50 tagját. Talán azért, mert nem pirosba öltöztek?

Ezek is érdekelhetnek