Nem túlzás négy gépfegyveressel jegyet ellenőrizni? Semmi sem túlzás

Alig két hete, hogy a ritka brüsszeli szélcsendben a Schuman téren, a nagy uniós hivatalok közt ácsorogva azok gúnynevein röhögcséltünk.

Ország-világMarkos Mária2016. 03. 25. péntek2016. 03. 25.

Kép: In this photo provided by Georgian Public Broadcaster and photographed by Ketevan Kardava, injured women are seen in Brussels Airport in Brussels, Belgium, after explosions were heard Tuesday, March 22, 2016. A developing situation left a number dead in explosions that ripped through the departure hall at Brussels airport Tuesday, police said. All flights were canceled, arriving planes were being diverted and Belgium's terror alert level was raised to maximum, officials said. (Ketevan Kardava/ Georgian Public Broadcaster via AP), Fotó: Ketevan Kardava,

Nem túlzás négy gépfegyveressel jegyet ellenőrizni? Semmi sem túlzás
In this photo provided by Georgian Public Broadcaster and photographed by Ketevan Kardava, injured women are seen in Brussels Airport in Brussels, Belgium, after explosions were heard Tuesday, March 22, 2016. A developing situation left a number dead in explosions that ripped through the departure hall at Brussels airport Tuesday, police said. All flights were canceled, arriving planes were being diverted and Belgium's terror alert level was raised to maximum, officials said. (Ketevan Kardava/ Georgian Public Broadcaster via AP)
Fotó: Ketevan Kardava,

És azt tudtad, hogy házon belül mi volt a NATO rövidítése az ukrán válság előtt? – szegezte nekem a kérdést Brüsszelben élő barátom az Európai Bizottság és a tanács épülete közti placcon. Na micsoda? „Nobody After Two O’clock” (valahogy így fordítanám: kettő után már nincs bent senki). Na és a Krím óta? – jöttem bele a kajánkodásba. „Not Action Talking Only” – vagyis semmi cselekvés, csak a szöveg. Az önirónia egészséges.

Majd fölszálltunk a buszra, s már épp a Maelbeek megállójánál járhattunk, amikor jegyeket, bérleteket kértek. Efféle kacat nehezen kerül elő egy női táska mélyéről. Mire ráleltem, már négy fegyveres alak vett minket körül. A gépkarabély angyalarcú kisfiam láttán sem olvadt le az oldalukról. Nem túlzás ez? – morogtam megvetően az orrom alatt, miután visszakaptuk jegyünket, bérletünket. Két héttel később, kedd reggel ugyanitt, a Maelbeek metróállomásnál robbantottak, alig egy órával azután, hogy a brüsszeli repülőtér beszálló részlegének java a levegőbe repült. 34 halottról és 170 sebesültről érkezett hír. A város összes intézménye azonnal bezárt, a tömegközlekedés leállt. Ideje van a hajtóvadászatnak.

Pedig Belgium és az unió fővárosa épp megnyugodni látszott. Négy nappal korábban fogták el a novemberi párizsi merénylet fő szervezőjének tartott, és az azóta Brüsszelben bujkáló Saleh Abdeslamot. A biztonsági szolgálatok dicsősége nem tartott sokáig. Utólag úgy tűnik, a belga-franciák előre ittak a medve bőrére. Már napvilágot látott olyan jelentés, amely szerint a belga kormányszervek Abdeslam elfogása után csökkenteni akarták a terrorkészültség szintjét. A terv nem jött be… A belga külügyminiszter, Didier Reynders vasárnap azt nyilatkozta, hogy a terroristavezér újabb brüsszeli támadásokról beszélt a kihallgatásán. Az újratervezéshez minden adott volt: Abdeslam saját és társai munkájához hatalmas fegyverkészleteket halmozott fel. A párizsi merénylet ötletgazdájának jóval azelőtt, hogy a hatóságok feltérképezték volna a körülötte burjánzó vadhajtásokat, olyan terrorhálózatot sikerült felépítenie, amely nemcsak munkanapokon, délután kettő előtt üzemképes.

És Justus Lipsius megvan? Nem, nem a kecskesajt latinul. A holland jogtudósról – és a róla elkeresztelt, ma már az Európa Tanácsnak helyet adó épület nevéből – szintén gunyoros szóvirág fakadt: „Just lips”, azaz csak a duma.

Ezek is érdekelhetnek