1956-os történet: megfoghatatlan, miért ürült ki a korábban tömött mozi...

Ezt írtuk… (Április harmadik hetében)

Ország-világSZF-ajánló2016. 04. 22. péntek2016. 04. 22.
1956-os történet: megfoghatatlan, miért ürült ki a korábban tömött mozi...

1946.
Új postai díjszabás. Április 11-től kezdve levélre belföldön 80 ezer, vidékre 160 ezer, külföldre 640 ezer, levelezőlapra helyben 64 ezer, vidékre 120 ezer, külföldre 400 ezer pengős bélyeget kell ragasztani. A távirat szódíja 64 ezer, a sürgős táviraté 128 ezer pengő. A rádió havidíja egymillió-hatszázezer pengő. Ugyanennyit kell egyszeri újjáépítési hozzájárulásként az engedély kiállításakor fizetni. (Inflációs jelentésünk: a Szabad Föld ára egy hét alatt 30 ezerről 50 ezer pengőre drágult.)


1956. 
Ecseg község lakói nagyon szeretjük a mozinkat: volt olyan film, amit hétköznap kétszer, hétvégén pedig háromszor vetítettek, minden alkalommal megtelt a 180 személyes kultúrterem. Mostanában azonban még vasárnap is alig akad néző, mire a salgótarjáni MOKÉP Vállalat azzal fenyegetőzik, hogy bezárja a mozit. Pedig ha megkérdeznék, miért nem járunk filmet nézni, megtudhatnák: azért, mert rossz a gép, leggyakrabban már a film elején felmondja a szolgálatot. Vagyis fenyegetőzés helyett talán javítsák ki a gépet, s meglátják, ismét örömmel megyünk moziba.


1966. 
Kölcsönzőbolt nyílt Kápolnásnyéken. Van itt minden: különféle gépek, rádiók, tányérok, hurkatöltők, permetezőgépek, még felsorolni is sok. A bolt működéséből következő furcsaság, hogy valósággal kiirtja vevőkörét. A fő sláger például a lakodalmi felszerelés, kétszázötven személyre. De lakodalma csak egy van egy embernek, nem jönnek másodszor. A mosógépesek, a porszívósok, a centrifugások meg azért, mert kedvet kapnak. Először elviszik a gépet, kipróbálják, megtetszik, elviszik másodszor, harmadszor is, aztán vesznek egyet maguknak. Szerencsére, azért mindig jönnek új kölcsönzők is…


1976.
Áprilistól a KGST-országokba utazók az eddigi 8000 helyett már 10 ezer forintért vásárolhatnak valutát. A Jugoszláviába és a tőkés országokba utazók pedig az eddigi 3300 forint helyett 3600 forintért vásárolhatnak konvertibilis valutát. A keret emelésére azért volt szükség, mert az említett országokban tovább emelkedtek az árak. A 3600 forintért vehető 174 dollár, vagy 3152 osztrák schilling, vagy 446 nyugatnémet márka.


1986.
Heves megye községeiben az elmúlt öt év alatt több mint ötezer lakás épült. Az utóbbi három évben 1200 fiatal házas vagy sokgyerekes család lakásgondját oldották meg. A megyei tanács úgy döntött, hogy a következő, a hetedik ötéves tervben várhatóan tizenegyezer lakást építenek fel, ezenkívül pedig két és fél ezer telket juttat az állam az építtetőknek.


1996. 
Lakik a mi házunkban vagy 150 ember, úgy élünk, mint másutt: senki nem törődik senkivel. Az egyik kis lakásban egy rokkantnyugdíjas asszony éldegél a fiával, akit kis pénzéből gimnáziumba járat. Egy reggel azonban a mama nem ébredt fel. Kiderült, egy fillér nélkül maradt a gyerek. Gyülekezni kezdtek az emberek. Az egyik intézte a hatósági ügyeket, a gondnokné ruhát hozott, mások némi pénzt. A temetésen meg ott volt az egész ház, s azóta, reggelenként, amikor a fiú iskolába indul, mindig talál egy kis uzsonnacsomagot a kilincsen.


2006. 
A közelgő választás előtt megkérdeztük a Fideszt: mit terveznek a nyugdíjakkal? A válasz: négy év alatt lépcsőzetesen bevezetik a 14. havi nyugdíjat. Szerintük nem fogadható el az időskori nélkülözés, ezért kiemelt figyelmet fordítanak a magas árak csökkentésére. Vállalják, hogy a daganatos betegségek elleni, a cukorbaj elleni szájon át szedhető, valamint a szív- és érrendszeri gyógyszerekhez hatvanéves kortól minden magyar ember 100 forint dobozdíj ellenében térítésmentesen jut hozzá.

Ezek is érdekelhetnek