A 60-as évek jelszava fogadta Obamát Hannoverben: Csak a szerelem szabad

Nem fogadta kitörő jókedv Barack Obama hannoveri látogatását. Németország városaiban mintegy 90 ezren vonultak az utcákra, így tiltakozva az amerikai elnök látogatása és a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségi Megállapodás (TTIP) bevezetése ellen, amely a tüntetők szemében egyet jelent a globális kapitalizmus és vállalati tőke diadalával, a közjó és a helyi demokrácia rovására.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 29. péntek2016. 04. 29.

Kép: U.S. President Barack Obama looks on as German Chancellor Angela Merkel tests VR goggles when touring the Hannover Messe, the world's largest industrial technology trade fair, in Hannover, northern Germany, Monday, April 25, 2016. Obama is on a two-day official visit to Germany. (AP Photo/Carolyn Kaster), Fotó: Carolyn Kaster

Barack Obama, Angela Merkel
U.S. President Barack Obama looks on as German Chancellor Angela Merkel tests VR goggles when touring the Hannover Messe, the world's largest industrial technology trade fair, in Hannover, northern Germany, Monday, April 25, 2016. Obama is on a two-day official visit to Germany. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Fotó: Carolyn Kaster

Az 1960-as években népszerű Szerelem nyara mozgalom zenei témájára vonuló tömeg hatalmas transzparensek alatt a Szabad szerelmet – ne szabad kereskedelmet!, valamint Obama 2008-as híres kampányszlogenjét, a „Yes We Can – Stop TTIP!” (Igen, meg tudjuk állítani a TTIP-t) szlogeneket skandálva vonult végig.

A múlt vasárnap Németországba érkező Obama célja a megállapodás előmozdítása lett volna, azonban nemcsak az utcára vonulók tiltakozása, hanem számos, a közelmúltban megjelent elemzés is jól mutatja, hogyan csökkent a TTIP támogatottsága az óceán mindkét partján.

A You Gov közvélemény-kutató legfrissebb adatai szerint csupán a németek 17 százaléka ért egyet az egyezmény elfogadásával, ez az arány két évvel ezelőtt még 55 százalék volt. Christoph Bautz, a tömegdemonstráció szervezője szerint a „TTIP mélyen Amerika- és Európa-ellenes, mivel veszélyezteti a közös értéket: a demokráciát”. Bár Merkel kancellár támogatja a szerződést, irodája elismerte, hogy a német lakosság ellenállása rendkívül erős az üggyel szemben.



 

ANGOL VIZIT. Németországi látogatása előtt két nappal az amerikai elnök Erzsébet angol királynő 90. születésnapjára utazott Nagy-Britanniába. Obama a brit belpolitika legfontosabb kérdésében is megszólalt: egyértelmű állásfoglalása Nagy-Britannia uniós tagságának megtartása mellett akár figyelmeztetésnek is felfogható. „Talán majd valamikor lesz külön amerikai–brit kereskedelmi megállapodás, de nem mostanában, mert jelenleg egy nagy tömbbel, az Európai Unióval tárgyalunk kereskedelmi megállapodásról. Így Nagy-Britannia visszakerül a sor végére” – érvelt Barack Obama, miért is ajánlott a briteknek ott maradniuk, ahol jelenleg vannak.

Ezek is érdekelhetnek