![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440507_auto_resized.jpg?ver1)
Zelenszkijék válasza a magyar kormánynak: nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó kőolajszállítási korlátozás
mandiner.hu
![](https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17440507_auto_resized.jpg?ver1)
Sokan azt gondolják, hogy minden élelmiszernek jót tesz a hűtés, mert így sokáig frissek maradnak és lassabban romlanak meg.
Van azonban egy étel, amit nem szabad a hűtőszekrényben tárolni: a krumpli – állítja a brit élelmiszer-biztonsági hivatal. Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig a szervezetünkre káros anyag, akrilamid keletkezik. (Ezt a szerves vegyületet az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják.)
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága tavaly megerősítette: az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid valószínűleg megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, melyet állatkísérletekkel bizonyítottak.
mandiner.hu
metropol.hu
origo.hu
magyarnemzet.hu
bama.hu
origo.hu
mindmegette.hu
nemzetisport.hu
nemzetisport.hu
nemzetisport.hu
origo.hu