Amit nem tudunk a krumpliról

Sokan azt gondolják, hogy minden élelmiszernek jót tesz a hűtés, mert így sokáig frissek maradnak és lassabban romlanak meg.

Ország-világBiczó Henriett2016. 04. 27. szerda2016. 04. 27.
Amit nem tudunk a krumpliról

Van azonban egy étel, amit nem szabad a hűtőszekrényben tárolni: a krumpli – állítja a brit élelmiszer-biztonsági hivatal. Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig a szervezetünkre káros anyag, akrilamid keletkezik. (Ezt a szerves vegyületet az iparban műanyagok és festékek gyártása során használják.)

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága tavaly megerősítette: az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid valószínűleg megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, melyet állatkísérletekkel bizonyítottak.

Ezek is érdekelhetnek