Borzasztó csapások a csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén

ROMBOLÓ TŰZGYŰRŰ. Legalább háromszázötvenen haltak meg a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengésben Ecuadorban.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 22. péntek2016. 04. 22.
Borzasztó csapások a csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén

Az elmúlt 67 év legborzasztóbb katasztrófája a legsúlyosabban az ország nyugati, csendesóceáni partvidékén egy 200 kilométeres szakaszt érintett, de a rengéseket az egész országban érezni lehetett. A földmozgás Pedernales városán kívül súlyos károkat okozott Manta és Portoviejo településeken is. A helyi katasztrófaelhárítás tájékoztatása szerint a szombat esti földrengést több mint 250 utórengés követte.

A kormány közölte: nemzetközi hitelezőktől körülbelül 600 millió dollárnyi kölcsön felvételét helyezték kilátásba a vészhelyzet megoldására.

Az ecuadori előtt néhány nappal, csütörtökön két erős földrengés rázta meg Japánt, ahol 388 földrengés történt három nap leforgása alatt, köztük nagy erejű, a Richter-skála szerint 7,3-as és 7,1-es erősségű földmozgások is voltak, ezek 41 halálos áldozatot követeltek.

Mindkét ország az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén fekszik ugyan, ahol erős és gyakori a vulkanikus tevékenység, az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézete szerint az egymástól ilyen nagy távolságra bekövetkező erős földrengések általában nincsenek összefüggésben egymással.

Ezek is érdekelhetnek