Elmaradt kártalanítás

Karaktergyilkosság – ez a manapság magyar politikusokkal kapcsolatosan unásig használt kifejezés a legbeszédesebb a Tőkés László ellen Romániában zajló lejáratásban. Alig három héttel ezelőtt Klaus Iohannis román államfő személyesen vonta vissza az EP-képviselőtől a Románia csillaga érdemrendet, amellyel 2009-ben, a forradalom huszadik évfordulóján a rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért tüntették ki.

Ország-világMunkatársunktól2016. 04. 04. hétfő2016. 04. 04.
Elmaradt kártalanítás

Most pedig megszületett a bírósági ítélet: a bukaresti törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét, amelyet másfél éve nyújtott be az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen. Filip Teodorescu, a Securitate – az egykori kommunista titkosrendőrség – kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állította 2014 szeptemberében egy tévés műsorban, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Tőkés László 30-30 ezer eurós kártérítést követelt rágalmazásért Filip Teodorescutól és a hírtelevíziótól, illetve 15 ezer eurót Ioan Talpestől.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje szerint a végzés jogilag csak úgy értelmezhető, hogy a törvényszék is idegen kémnek és hazaárulónak tartja Tőkés Lászlót. A törvényszék háromszori halasztás után meghozott döntése nem jogerős.

Ezek is érdekelhetnek