Forduljon vissza!

A görög szigeteken hétfőn megkezdődött a március 20. után érkezett, a helyi hatóságok által elutasított menedékkérők, illegális határátlépők visszaküldése Törökországba.

Ország-világMarkos Mária2016. 04. 08. péntek2016. 04. 08.
Forduljon vissza!

A visszatoloncolás fő célja az uniós érvelés szerint az illegális migráció visszaszorítása, ehhez képest hétfőn is több menekült indult útnak csónakkal a görög szigetekre Törökországból. A görög parti őrség több mint ötven embert mentett ki két gumicsónakból.

Becslések szerint jelenleg legkevesebb 52 ezer menekült tartózkodik Görögországban. A visszaszállítás során az afgán, a pakisztáni és az iraki migránsokat hazájukba küldik tovább, míg a szír menekülteket először átmeneti védelmi központokba, majd délkelet-törökországi táborokba irányítják.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás szerint az európai uniós tagországok a tehermegosztás jegyében – egyelőre 72 ezer fő erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi, már regisztrált szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Ez is megkezdődött hétfőn, harminckét szír állampolgár érkezett Németországba, valamint fogadott be menekülteket Finnország és Hollandia is.

Ezek is érdekelhetnek