Közmunkásból polgárőr? Volna itt néhány bökkenő

ELVILEG NEM KIZÁRT, hogy olyanok is vállaljanak polgárőri szolgálatot, akik egyben közmunkások is, ám mindennek csak akkor van értelme, ha azt valóban önként teszik, osztotta meg véleményét lapunkkal a Somogy megyei Nagyszakácsi polgármestere, Kövér István.

Ország-világHardi Péter2016. 04. 06. szerda2016. 04. 06.

Kép: Palánta öntözés Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Közmunkásból polgárőr? Volna itt néhány bökkenő
Palánta öntözés Hernádszentandrás biofalu Bioszentandrás biogazdálkodás ökológiai növénytermesztés közmunkaprogram 2014.06.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A megyéből kiindult kezdeményezést – közmunkásból polgárőr – elvileg nem tartja rossznak a faluvezető, ám még számos tisztázandó kérdés marad.

Az első bökkenő mindjárt az, hogy polgárőr csakis büntetlen előéletű személy lehet. Akik tehát ezt az akadályt nem veszik, azok eleve kizárják magukat a lehetőségből.

A négyszáz lelkes településen amúgy harminc közmunkást foglalkoztatnak, tevékenységük hasznos, egy részük számára például a földművelésben találnak elfoglaltságot. Nagy szükség lenne Nagyszakácsiban olyanokra, akik védik az értékeket, különösen annak a 40 külföldinek az ingatlanjait, akik az év egy részében távol tartózkodnak a házuktól.

Ők bizonyára szívesen támogatnák – akár anyagilag is – a kezdeményezést, ám a legelső lépés a jogi háttér aprólékos tisztázása, illetve annak a feltérképezése, hogy a közmunkaprogram számára kiírt pályázati lehetőség kapcsolódik- e bármilyen formában a polgárőrséghez.

Évekkel korábban egyébként működött Nagyszakácsiban faluőri szolgálat, amelyre akkoriban pályázatot írtak ki. Az elnyert összegből kerékpárokat vásároltak, s ezzel járták a faluőrök éjszakánként az utcákat – s ennek volt is visszatartó ereje.

Azóta azonban a program elhalt, s a polgárőrség sem alakult meg. Annak ugyanis Kövér István meggyőződése szerint csak akkor van értelme, ha alulról kezdeményezik. Ha ilyen szándék mutatkozik, az önkormányzat eszközökkel, üzemanyaggal tudja segíteni a szervezkedést. A szigorúan önkéntes alapon működő polgárőrség azonban Nagykovácsiban olyan akadályokat sem tudott venni, hogy a tagjainak egy része az éjszakai pihenés helyett a járőrözést válasszák.

Ezek is érdekelhetnek