Palágyi Edit: Ki védi meg?

A vidéki élet sokszor tűnik idillinek a városi nyüzsgésből, tülekedésből nézve. Ilyen álmot kergetve költözött egy bükki faluba olvasónk is, akivel nemrég méltatlan eset történt. Az ötvenes éveiben járó, egyedül élő nő azért kereste meg szerkesztőségünket, mert megalázónak érzi, hogy egy helybeli bántalmazta, ő pedig ezt tehetetlenül tűrni kényszerült.

Ország-világP. E.2016. 04. 24. vasárnap2016. 04. 24.
Palágyi Edit: Ki védi meg?

– A rendszerváltás környékén lelkes izgalomban élt az ország, azt hittük, minden lehetséges. Ebben az időszakban költöztem magam is a szüleim falujába, az ország északi részébe, eladva pesti lakásomat. Az volt az álmom, hogy falusi turizmusba kezdek, úgy gondoltam, ahhoz nem kell külön végzettség, elég a lelkesedés – magyarázza. Megvásárolt egy régi parasztházat, de a tervei megfeneklettek, és húsz év alatt sem sikerült úgy felújítani és átalakítani az épületet, hogy ott vendégeket fogadhasson. Közben rájött, hogy a falu sem azt nyújtja, amire ő vágyott: ma már nem ballagnak át a tehenek naponta kétszer a községen, mint gyerekkorában. Sokan elköltöztek, a faluban élők is autóval suhannak, próbálnak városias szokásokat felvenni. Akad azonban, panaszolja, ami nem változik: szerinte egy magányos nőre, aki mellett senki nem áll, úgy tekintenek, mint prédára vagy megtűrt személyre.

– Nem számít, hogy diplomám van és világot láttam, én itt csak egy megrúgható kavics vagyok. A tudásnál többet számít a fizikai erő – kesereg. Meséli, hogy a minap a bolt előtt a kutyái véletlenül belekaptak egy idős asszony szatyrába, mire az illető jól letolta őt.

Szó szót követett, aztán nem éppen békében váltak el. Néhány nap múlva olvasónk a kutyáit sétáltatta abban az utcában, ahol az idős asszony fiának a háza áll. A néni minapi sérelmét megtorló rokonok ott helyben az utcán nekiestek: előbb a menye szidta össze – nyomdafestéket nem tűrő szavakkal –, majd kirontott az udvarból a fia, és tarkón, majd pofon verte őt.

– Nincs rá tanúm, hogy mi történt velem, így valószínűleg a jog sem állna az oldalamra – háborog levélírónk. – Csak azért mondom el a történetemet, hogy felhívjam rá a figyelmet: nem csak a családon belül lehet bántalmazott egy nő. Kitaszíthatja és bánthatja egy közösség is. És biztos vagyok benne, hogy az esetemmel nem vagyok egyedül…

Ezek is érdekelhetnek