Szívgyilkos szenvedély

DROGOS BETEGGEL a kardiológusok egyre többször találkoznak majd a kórházakban, fel kell hát készülniük az új helyzetre – figyelmeztetett Zacher Gábor toxikológus. Hogyan tesszük tönkre a szívünket a kábítószerrel és az alkohollal? – erre is választ kaphattunk egy egri orvoskonferencián.

Ország-világPalágyi Edit2016. 04. 19. kedd2016. 04. 19.
Szívgyilkos szenvedély

A mai tizenévesek nem rosszabbak, mint apáik voltak, de jóval nagyobb kísértésnek vannak kitéve, hiszen már egyetlen SMS-sel megszerezhetik a marihuánás cigarettát, az internetről megrendelhetik a szintetikus drogokat. Emelkedik a droghasználók száma, 18 éves koráig a fiatalok 40 százaléka legalább egyszer kipróbálja a drogot – magyarázta Zacher Gábor. Tavaly negyvenöten vesztették életüket kábítószer miatt.

Manapság a 19–35 éves korosztály csaknem 30 százaléka szerhasználó, akik majd „beleöregszenek” az egészségügyi rendszerbe – így az orvosoknak fel kell rá készülniük, hogy 15-20 év múlva már akár „özvegy Dölyfös Miklósné” nevű betegük vizeletében is pozitív eredményt ad a drogteszt. A mellkasi fájdalom miatt kórházba került betegnél pedig immár arra is gondolni kell, hogy netán kokaint fogyasztott: ez a szer szívinfarktushoz is vezethet, és a stroke előfordulása is gyakoribb a szerhasználók között.

Egyre nagyobb probléma a szegénységben élők droghasználata, amire Zacher doktor szerint a közelmúltból a drogos kismamák esete is  figyelmeztetett. A kábítószerezők közül nagyjából minden harmadik az alacsony jövedelműek közül kerül ki. Egy „biofüves” cigi már 400 forintért beszerezhető. Kristály, herbál, penta, dió, Magdi – sorolhatnánk a sokasodó designerdrogok fantázianeveit. Az új szerek hatása kiszámíthatatlan, kimutatásuk pedig problémás. Szapora szívműködés, ritmuszavarok, magas vérnyomás – többek közt ilyen tünetekkel fordulhatnak orvoshoz a drogfogyasztók.

A beteg élete múlhat azon, hogy az orvosnak eszébe jut-e, hogy a páciense drogot vett magához, ebben az esetben ugyanis egészen más kezelésre van szükség. A jövő kérdése, amire az egészségügynek választ kell adnia: hogyan gyógyíthatók a drogfüggők egy átlagos kardiológiai osztályon?

A szív- és érrendszeri betegségek és az alkohol kapcsolata már kissé bonyolultabb – derült dr. Hanis Béla, az egri kórház főorvosának szavaiból. A túlzott alkoholfogyasztás hazánkban 800 ezer férfit és 200 ezer nőt érint, ők 8–12 évvel rövidebb életre számíthatnak. Körükben növekszik a szív- és érrendszeri kórok rizikója, s a gyógyszerekre is kevésbé reagálnak. Köztük a legmagasabb a hirtelen halál esélye, és jelentősen megnő a szívelégtelenség és a ritmuszavarok rizikója. A súlyosan alkoholizálóknál a kétszeresére emelkedik a magas vérnyomás kockázata, ezzel főleg a sörözőknek kell szembenézniük.

Ugyanakkor a mérsékelt alkoholfogyasztás előnyös is lehet: például csökkenti a gyulladások aktivitását, a 2. típusú diabétesz és a hipertónia esélyét, s előnyösen hathat a koleszterinszintre. Mindez inkább a férfiak esetében érvényesül, míg a nők érzékenyebbek az alkohol toxikus hatásaira. Az orvosok tudják, hogy egy-egy pohár vörösbor elfogyasztása jót tehet a szívnek, ami részben az alkoholnak, azaz az etanolnak köszönhető, másrészt pedig a borban található polifenoloknak, azaz a szőlőben lévő jótékony hatású vegyületeknek. Ez persze akkor az igazi, ha ehhez könnyű mediterrán étrend és legalább napi fél óra sport is társul. Persze senkit nem buzdítanak alkoholizálásra az orvosok: aki absztinens, pusztán az egészsége védelmében ne kezdjen el italozni…

Ezek is érdekelhetnek