Törvényes, de... - A földárverések nagyon sok nyertese nem teljesíti a feltételt

A kormánypárti politikusok által elfogadott földforgalmi törvény előírásai szerint csak helyben lakó magánszemély, földműves vehetett részt és vásárolhatott földet az árverések során. A következő hónapok nagy kérdése lesz, hogy az igazságszolgáltatás mit kezd a helyben lakás körül kialakult problémával? (Már, ha lesznek perek, mert akad valaki, aki pert indítana emiatt.)

Ország-világO. Horváth György2016. 04. 16. szombat2016. 04. 16.
Törvényes, de... - A földárverések nagyon sok nyertese nem teljesíti a feltételt

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) nyilvános adatait böngészve ugyanis nagyon sok árverési nyertes nem teljesíti a helyben lakó kitétel feltételeit. Számos esetben fordul elő, hogy a nyertes az eladott területre vonatkozó közigazgatási határtól számított 20 kilométeren túli lakhellyel rendelkezik – azaz nem helyben lakó!

Az agrártárca szerint az NFA-listákon szereplő címek az állandó lakhelyet tüntetik fel. Közokirattal kellett igazolni a húsz kilométeren belüli életvitelszerű lakóhelyet, amely az állandó lakcím mellett lehet a tartózkodási hely, sőt a mezőgazdasági üzemközpont is.

Vagyis ez a szabály többféleképpen teljesíthető azoknak is, akik tényleg több száz kilométerre laknak a megvett földtől. Az agrártárca az előzőekre hivatkozva cáfolja, hogy a licitek jó részén nem a helyben lakók jutottak földhöz.

Kérdés, vajon túllépte-e valaki a 300 hektáros, 6000 aranykoronás limitet? Ugyanis egy-egy földműves magánszemély legfeljebb ekkora területet birtokolhat. Márpedig a kimutatások szerint egyegy család – vagy a mostani liciteken, vagy a korábban meglévő földjeikhez még hozzávásárolva – akár több ezer hektárra is szert tett. Ezeket „szét is lehet íratni”.

Ezek is érdekelhetnek