Virslimustra majális előtt

A MAJÁLISOK és a szilveszter éjszaka elmaradhatatlan kelléke a virsli. Rosszakat mondunk róla, ennek ellenére gyakran esszük. Hamis a városi legenda, hogy ipari hulladékból készül.

Ország-világLengyel Gabriella2016. 04. 30. szombat2016. 04. 30.

Kép: Virsli teszt, Fotó: Üveges Zsolt

Virslimustra majális előtt
Virsli teszt
Fotó: Üveges Zsolt

Főzve, sütve, grillezve, főételként, köretként, hotdogként, levesbetétként, kelt tészta töltelékeként is megállja a helyét – lehet hát az effajta univerzális élelmiszerre rosszat mondani? Hogy a kérdést eldöntsük, háromfős brigádunk több virslit is letesztelt. Mivel a kínálat bőséges, így rengeteg terméket találunk az üzletekben, ezért a teljesség igénye nélkül szubjektíven döntöttük el, melyekből vásárolunk. Négy üzletből (Aldi, Lidl, Spar, Reál) hét terméket választottunk találomra. Az értékelés szempontjai: milyen hatást gyakorol ránk a látvány, az állag, az íz. Ezek alapján döntöttük el, hogy melyik a legfinomabb és melyiket nem vennénk meg máskor. Ahogyan megfőtt a virsli, mindjárt kiderült, hogy az ítészeknek eltérőek az első benyomásai.

Volt, akit az illatok is befolyásoltak, mást a látvány, azaz a szín, és akadt, aki mivel éhes volt, mielőbb kóstolni akart. Kibontva egymás mellé sorakoztatva a termékeket, jól láthattuk, hogy mind más színű, a sápadt rózsaszíntől a barnáig számos árnyalat jelent meg. A méretüket tekintve dívik a hosszúkás bécsi és a hagyományos. Hamar kiderült, hogy kóstolással nemigen állapítható meg, baromfiból vagy sertésből készült-e a virsli.

Viszont új jelenség a húsiparban, hogy egyes termékek – gondolva az élelmiszer-allergiában szenvedőkre – garantáltan glutén- és laktózmentesek, míg egyesek hozzáadott ízfokozót sem tartalmaznak.

Ahogy végigízleltük a sort, egymáshoz viszonyítva jól érzékelhetőek voltak a különbségek.

A semleges és a markáns fűszeres ízek mellett többek között az édeskés jelleget is felfedeztük. Persze a titok ott áll a csomagoláson: a receptek igencsak eltérőek. Akadt olyan termék, amelyben citrus- és zöldborsórost is található az összetevők között, s akármilyen meglepő, ez a virsli jól szerepelt (2. hely). Mindhárom tesztelőnk egyetértett a dobogós helyezésekben, az első három mindenképpen kiemelkedett a mezőnyből. A sor végén kullogókkal már több a baj: vagy az állag nem kellemes a szemnek, vagy az íz bukott el a finomabbakkal szemben, de leginkább mindkettőt tapasztaltuk.

Egytől tíz pontig értékeltünk, a végeredmény a következő:

 

1. Dulano sertés würtschen (Lidl) 25 pont
81% sertéshús, 500 g. Gyártó: német
termék.
Ára: 879 Ft (1758 Ft/ kg).


2. Bécsi virsli (Aldi) 23 pont
Gluténmentes, ízfokozó hozzáadása
nélkül. 76% sertéshús, 400 g. Gyártó:
Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyű.
Ára: 899 Ft (2247 Ft/kg)


3. Reál bécsi 18 pont
59% sertéshús, 300 g. Gyártó:
Kométa Zrt.
Ára: 599 Ft (1863 Ft/kg)


4. Baromfivirsli (Aldi) 12 pont
Gluténmentes, laktózmentes, ízfokozó
hozzáadása nélkül. 67% baromfihús,
250 g. Gyártó: eFef.
Ára: 279 Ft (1116 Ft/kg)


5. Orsi Frankfurti virsli (Reál) 10 pont
66,8% baromfihús, 220 g. Gyártó:
Merian Foods, Orosháza.
Ára: 419 Ft (2000Ft/kg)


6. Bécsi Würtschen (Lidl)
60% sertéshús, 200 g. Gyártó: cseh
termék. Ára: 279 Ft (1395 Ft/kg)


7. Budget műbeles virsli (Spar)
57% sertéshús, 500 g. Gyártó: Spar
Magyarország Kft., Bicske.
Ára: 669 Ft (1338 Ft/kg)

 

A kóstoló és az értékelés után kitűnt, hogy virsliből a túl olcsó nemigen lehet jó, a minőség markánsan kifejeződik az árban. Minél magasabb a hústartalom, annál jobb az íz és az állag is. A gyengébb minőségen segíthet a mustár (és a sör is).

De ha ízlik és megtehetjük, válasszuk a magasabb hústartalmú termékeket, bennük nem fogunk csalódni.

Ezek is érdekelhetnek