Gizella-napi ünnepségek első királynénk emlékére

ELSŐ KIRÁLYNÉNK, GIZELLA - Veszprém első királynénk, Bajor Gizella kora óta évszázadokon keresztül mindig a királynék városa volt. A megyeszékhely megőrizte Gizella emlékét, és hosszú ideje a neve napja körül eseménysorozattal idézi fel.

Ország-világKoppány György2016. 05. 06. péntek2016. 05. 06.
Gizella-napi ünnepségek első királynénk emlékére

Május első hetében egymást követik a rendezvények. 6–8. között a felelevenített történelmi örökség mellett számtalan, a mának, fiataloknak, családoknak szóló programot kínálnak a rendezők az idei, 25. Gizella Napok keretében.

Szombaton fellép a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és a Honvéd Együttes, este pedig a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam. Az Óváros téren női jazz-zenekar, LGT Emlékzenekar, éjjel a Parnograst roma folklórzenekar koncertezik.

Miután a város idén finnugor kulturális főváros is, lesz finnugor udvar, ahol a hanti sátorállítással, viseletekkel, babakészítéssel, népi játékokkal, népművészettel és udmurt vendégekkel lehet ismerkedni.

Vasárnapi vendég a négyméteres Lazurán faló, amelyen üzenetek küldhetők. Több mint ezeréves múlt kapcsolja össze Veszprémet és Passaut, ahol a boldoggá avatott Gizella sírja található. A testvérváros együttműködésével létrejött Gizella és István című zenés történelmi játék méltó befejezése a Gizella-napi ünnepségeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek