Hatásos szómágia - Trumpra célzott, Orbán és Kaczynski rendszerét találta

Az amerikai elnökválasztási kampányban nem szokatlan esemény, hogy jelenleg is pozícióban lévő és volt politikusok egyaránt támogatásukról biztosítanak egy-egy jelöltet, személyes felszólalásukkal is kiállva mellettük.

Ország-világMarkos Mária2016. 05. 20. péntek2016. 05. 20.

Kép: Former President Bill Clinton speaks while campaigning for his wife, Democratic presidential candidate Hillary Clinton, Friday, May 13, 2016, at Passaic County Community College in Paterson, N.J. (AP Photo/Julio Cortez), Fotó: Julio Cortez

Bill Clinton
Former President Bill Clinton speaks while campaigning for his wife, Democratic presidential candidate Hillary Clinton, Friday, May 13, 2016, at Passaic County Community College in Paterson, N.J. (AP Photo/Julio Cortez)
Fotó: Julio Cortez

A demokraták legesélyesebb indulójaként számon tartott Hillary Clinton New Jersey-i rendezvényén nem más, mint férje, a volt amerikai elnök, Bill Clinton (képünkön) tette tiszteletét néhány, elsősorban a fő riválisnak számító Donald Trumpnak szánt durva ütésváltás kíséretében. A kampányidőszakban nem szokatlanul kemény hangnemű beszédében azonban minket, magyarokat sem kímélt.

Felszólalásában eredetileg Donald Trump republikánus jelöltre célzott, az ő nézeteivel, muszlimés mexikóiellenességével állította párhuzamba a magyar és a lengyel kormányokat: „Lengyelország és Magyarország, két olyan hely, ahol Amerika és a hidegháború nélkül ma nem lenne szabadság, most mégis úgy döntöttek, hogy a demokrácia túl bonyolult dolog, inkább Putyin-szerű vezetést akarnak. Végy egy autokrata diktátort, hátha az majd kívül tartja a külföldieket.”

Clinton már korábban sem volt jó véleménnyel a magyar miniszterelnökről, 2014-ben pénz- és hatalommániásnak nevezte Orbánt, később pedig úgy fogalmazott, hogy különféle társadalmi-politikai modell verseng a világban. Vannak nemzetekhez és kormányokhoz kötődő erők, mint a Boko Haram vagy az Iszlám Állam, ezek a rombolást helyezik előtérbe. A másik csoportot az autokratikus kormányok jelentik, ilyen Orbán Viktornak a piaci lehetőségeket kihasználó autoriter kapitalizmusa is. Clinton visszautalt ezzel a tusnádfürdői beszédre, melyben a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarországnak fel kell hagynia a liberális társadalomszervezéssel és Szingapúr, Kína, India, Törökország és Oroszország példáját kell követnie.

Az exelnök kijelentéseinek hivatalosan semmi közük nincs az Obama-adminisztráció és a John Kerry által vezetett jelenlegi külügyi apparátus álláspontjához, ennek ellenére komolyan kell venni, hiszen a jelölt, aki mellett szót emelt, nagy valószínűséggel az Egyesült Államok következő elnöke lesz, s mint ilyen, jelzésértékű Magyarország külpolitikai helyét illetően, az általa felvázolt irány nem vet túl jó fényt ránk. Ráadásul Hillary Clinton pozíciót is szánna férjének, tehát a volt elnöknek First Husbandként (első férj) nem csak protokolláris feladatai lennének: Hillary bejelentette, Billre várna a feladat, hogy tapasztalatával segítsen felpörgetni az ország gazdaságát.

 

PENGEVÁLTÁS. Donald Trump a minap David Cameron brit miniszterelnököt vette sortűz alá. Kijelentette, nem számít túl jó viszonyra a britek első emberével, utalva egy tavaly decemberi beszédére, amelyben Cameron „megosztónak, ostobának és tévesnek” nevezte Trump azon nem sokkal korábbi kijelentését, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől. Trumpra reagálva Boris Johnson, London minap leköszönt előző polgármestere ennyit mondott: ő csak azért nem megy be New York egyes városnegyedeibe, mert valós a kockázata annak, hogy ott összefut Donald Trumppal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek