Ijesztő, miben fulladozunk: fojtogató levegő

Hazánkban arányaiban majdnem annyian halnak meg a szmogtól, mint a világelső Kínában. Írásunk a május 20-án megjelent Szabad Föld 25. oldalán olvasható.

Ország-világSZF-ajánló2016. 05. 20. péntek2016. 05. 20.
Ijesztő, miben fulladozunk: fojtogató levegő

NAPONTA körülbelül tizenkétezerszer veszünk levegőt, ami a testünkben száz négyzetméternyi légzőfelületen áramlik át. A legkevésbé sem mindegy hát, hogy milyen a minősége. Ijesztő kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet a minap a Forbes magazin: hazánkban a lakosság arányait tekintve majdnem annyian halnak meg a szennyezett levegő okozta betegségek miatt, mint a szmogriadóiról hírhedt Kínában.
Munkatársunk, Habik Erzsébet összeállítása címlapos fő témánk, a Szabad Föld Családi Magazinjának vezető anyaga.
(A címlapfotón Nelson admirális londoni, 52 méter magas talapzaton álló szobra gázmaszkot kapott a környezetvédőktől - Fotó: Jiri Rezac, Greenpeace - Forrás: Profimedia/Press Association)



További kiemelt ajánlataink a május 20-án megjelent Szabad Földből:


Féltékenységből követtem el 
NEM SZOLGÁLHATJUK KI a rossz ízlésű olvasók igényét – ragaszkodik elveihez Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója. Igen, ismerősen cseng a vezetéknév. Janikovszky Évának, a magyar gyermekirodalom legendás alakjának fiaként is komoly felelősség terheli. Szerencsére író édesanyjától mindannyian kaptunk az élethez stratégiát: „Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly – minden eshetőségre készen –, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly meggyőződésem szerint mindig egy kis fényt hoz az életünkbe meg a máséba is.”
Szijjártó Gabriella interjúja a friss Szabad Földben olvasható. 


Tehenet vakarni jó cselekedet 
Sok leány vágyik titkon arra, hogy tehenész vagy ökrész legyen a párja – mert az ilyen férfi vélhetően a családjának is ugyanígy gondját viseli...
HA SZÉPEN ÉS KÉNYELMESEN vannak tartva a tehenek, az Úr, Gopála elégedett lesz – áll az indiai szent iratokban. Somogyvámoson jártunk, az ország egyetlen Tehénvédelmi Központjában, ahol minden Krisna kedvenc állatainak jóllétét szolgálja. Úgy tisztelik őket, mint a szülőket. A Hare Krisna Mozgalom idén ünnepli 50. évfordulóját annak, hogy világszervezetként bejegyezték.
Palágyi Edit riportja Kállai Márton fotósorozatával a Szabad Föld 14-15. oldalán jelent meg. 


Ki állítja meg a tolvajokat? 
ÁGAZATOKAT, munkahelyeket kellett felszámolni Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji térségében, az Európai Unió nyolcadik legszegényebb régiójában a mezei tolvajok miatt. Lopják a mezőgazdasági terményeket, télen pedig a gyümölcsösöket dézsmálják, ahonnan a tűzifát szerzik be maguknak. Több település határában már a fegyveres biztonsági őrök sem vállalják a magántulajdon védelmét.
Kovács István riportja a friss Szabad Föld 16. oldalán jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek