Kontár munka ritkán jó

A FŰTÉSI SZEZON VÉGEZTÉVEL ne feledkezzünk meg a javításra szoruló kazánról, konvektorról. Sok fogyasztó mostanában kap levelet a gázmérő cseréjéről, ilyenkor rendelheti meg az időszerű műszaki-biztonsági felülvizsgálatot. Olvasóink közül többen is meglepődtek, mi mindent kell beszerezniük.

Ország-világPalágyi Edit2016. 05. 18. szerda2016. 05. 18.

Kép: Budapest, 2012. március 8. A Numerus Gas Kft. szakemberei gázóracserére készülnek egy VI. kerületi lakásban. MTI Fotó: Marjai János, Fotó: Marjai János

Kontár munka ritkán jó
Budapest, 2012. március 8. A Numerus Gas Kft. szakemberei gázóracserére készülnek egy VI. kerületi lakásban. MTI Fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

Elmúlt már az idő, amikor legyinthettünk, ha a szerelő nem adott számlát és igazolást arról, mit is szorgoskodott az otthonunkban. A szolgáltató többek között a gázkészülékek karbantartásáról és az esetleges érintésvédelmi vizsgálatról szóló dokumentumokat is elkéri az aktuális műszaki-biztonsági szemle alkalmával. Jobban tesszük, ha előre gondolunk erre.

– Nem tudatosult még mindenkiben, hogy a gáz „veszélyes üzem”, s olyasmin nem szabad spórolni, amin akár az életünk múlhat. Ha egy hétig csöpög a vízcsap, az nem tragédia, de a gázszivárgásból már az lehet – mondja a kisújszállási gáz- és központifűtés- szerelő mester, Fehér János. Azok közé tartozik ő is, akik regisztrált gázszerelőként dolgoznak, s mivel e szakemberek listáját közzéteszik a szolgáltatók, könnyen elérhetők.

A nagyobb munkálatokat – például, ha a régi gázkészüléket újra cserélik vagy komplett új fűtéshálózatot építenek ki – eleve csak ilyen szakember végezhetné. Nem is érdemes olyan „mekkmesterre” bízni ezeket, akinek aztán később bottal üthetjük a nyomát.

– Aki szakmailag felkészült és felelősséget vállal a munkájáért, nem fél regisztráltatni magát. Az ilyen szerelő igazolványt kap a gázszolgáltatótól és papírt ad az elvégzett feladatról. Ezt a dokumentumot természetesen érdemes megőrizni, mivel az aktuális műszaki biztonsági felülvizsgálatkor elkéri a szolgáltató – magyarázza a mester. Akkor is az említett listáról kell szakembert választani, ha a szolgáltató veszélyes szabálytalanságra lel és kikapcsolja a gázt, megtiltja a készülékek használatát, s csak javítás után kapcsolja vissza.

– Kiskapuk itt is akadnak, de nem érdemes keresni azokat. Néha olyasvalaki vállalja el olcsón a munkát, aki nem igazi gázszerelő, csak dolgozott valaki mellett és ellesett néhány fogást. Aztán ha valamit elszúr, rosszul szerel fel, mondjuk egy kazánt, netán az égéstermék-elvezetést szabálytalanul oldja meg, akkor úgyis valódi szakembert kell keresni. Ilyenkor a megrendelő kétszer fizet, vagyis többe kerül neki, mintha rögtön hozzáértőt hívott volna – figyelmeztet Fehér János. Nem a fűtési szezon kezdetén muszáj kapkodni, hanem már nyáridőben érdemes átvizsgáltatni és rendbe hozatni a készülékeket.

A regisztrált mesterek másik előnye, hogy a szolgáltató folyamatosan tájékoztatja őket a fontos változásokról. A lakásfelújítóknak, építkezőknek érdemes tudniuk, hogy újonnan már csak a modern kondenzációs kazánokat szerelhetik fel. Ezek zárt égésterűek, biztonságosabbak, viszont dupla annyiba kerülnek. (A régi, még működő cirkókazánokat addig használhatjuk, amíg kapható a javításukhoz alkatrész.) Ha kontárt hívunk, olyan elavult készüléket is felszerelhet, ami már tiltólistán van – s emiatt végül mi, fogyasztók üthetjük meg a bokánkat, ha a szolgáltató ellenőrzést végez.

 

ÓVATOSAN A MÉRŐÓRÁVAL. Akár több százezer forintos kötbért kockáztat, aki nem vigyáz a víz-, gáz- vagy villanyfogyasztás-mérőjére, és megsérül a plomba – hívja fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hozzájuk beérkező panaszokból kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában a felelősségükkel, ezért a hivatal az interneten is elérhető tájékoztató kiadványt készített. Fontos, hogy az ellenőrzéskor személyesen legyen jelen a fogyasztó vagy a képviselője. E hivatalhoz lehet fordulni akkor is, ha a közműszolgáltató ellenőrei szabálytalan vételezést állapítanak meg, majd büntetésből kötbért számítanak fel, de a fogyasztó vétlennek érzi magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek