Lehet más Európa? Az IMF és Varufakisz egy dologban egyetért: a Brexit tragikus lenne

Kevés kérdésben ért egyet hivatalosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, a britek Európai Unióból való távozását azonban hasonlóan látja a két eltérő gazdaságpolitikát képviselő entitás. A Brexit tragikus következményekkel járna.

Ország-világMarkos Mária2016. 05. 22. vasárnap2016. 05. 22.

Kép: Artist Kaya Mar carries one of his paintings as he walks past the entrance of 10 Downing Street in London, Wednesday, March 16, 2016. The Chancellor George Osborne is to deliver his annual budget speech to the House of Commons later Wednesday.(AP Photo/Frank Augstein), Fotó: Frank Augstein

Britain Budget
Artist Kaya Mar carries one of his paintings as he walks past the entrance of 10 Downing Street in London, Wednesday, March 16, 2016. The Chancellor George Osborne is to deliver his annual budget speech to the House of Commons later Wednesday.(AP Photo/Frank Augstein)
Fotó: Frank Augstein

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója mutatta be az IMF jelentését egy londoni sajtótájékoztatón, ahol kijelentette, hogy a Brexit potenciális gazdasági következményei „a meglehetősen rossztól a nagyon-nagyon rosszig” terjednek. Lagarde szerint ha a június 23-i referendumon a többség a távozás mellett tenné le voksát, az a font jelentős gyengülését, valamint a fogyasztás és a beruházások nagymértékű visszaesését okozná. A valutaalap számításai szerint a GDP csökkenése 1,5 és 9,5 százalék közé esne, ezenkívül London globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepe is eróziónak indulhat.

Az IMF szerint vannak arra utaló jelek, hogy a Brexit máris érezteti hatását. A brit kereskedelmi célú ingatlanok forgalmának értéke 40 százalékkal zuhant az idei első negyedévben, a font november óta 9 százalékkal gyengült – áll a valutaalap elemzésében.

Az egykori görög pénzügyminiszter, Jánisz Varufakisz Nagy-Britanniába utazott, hogy az EU-ban maradás mellett kampányoljon.

A tavaly nyáron államcsődbe jutott Görögország pénzügyminisztereként még más állásponton volt, most mégis úgy érvelt az Another Europe is Possible (Lehet más Európa) című kampányeseményen, hogy bármekkora baj van is az EU-val, a kilépés az 1930-as évek óta nem tapasztalt gazdasági válságba sodorhatná Nagy-Britanniát és akár egész Európát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek