Túl bonyolult?

Rezsicsökkentés helyett valódi spórolást jelent a családi és lakóházak energiahatékonysági korszerűsítése. Mint azt lapunkban korábban megírtuk, hiába a lakossági szándék, ha a beruházás, korszerűsítés, felújítás túl sokba kerül, kevesen vágnak bele efféle munkálatokba. Ha viszont a kormány adókedvezményekkel, vagy éppen az uniós támogatásokkal ösztönözné az ilyen munkákat, talán több háztartás szigetelne, váltana korszerű nyílászáróra, fektetne napelemekbe.

Ország-világHardi Judit2016. 05. 13. péntek2016. 05. 13.

Kép: Mátraverebély, 2012. március 2. Tóth Ferenc Györgyné a napelemet igazítja háza udvarán, Mátraverebélyen. Otthonában három éve kikapcsolták az elektromos áramot. Házában az áramellátást egy napelemből, szobakerékpárra szerelt generátorból és akkumulátorból álló berendezés biztosítja, amelyet egy sportegyesület adományaként az önkormányzattól kapott. MTI Fotó: Komka Péter, Fotó: Komka Péter

Tóth Ferenc Györgyné
Mátraverebély, 2012. március 2. Tóth Ferenc Györgyné a napelemet igazítja háza udvarán, Mátraverebélyen. Otthonában három éve kikapcsolták az elektromos áramot. Házában az áramellátást egy napelemből, szobakerékpárra szerelt generátorból és akkumulátorból álló berendezés biztosítja, amelyet egy sportegyesület adományaként az önkormányzattól kapott. MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: Komka Péter

A családi otthonok energetikai felújítására azonban nem jut pénz: tavaly ősszel közölte Lázár János, nem jár a vissza nem térítendő támogatás a magyaroknak. Akkor a miniszter úgy érvelt, az unió tiltása miatt nem kaphatunk pénzt ilyen célra. Később kiderült, ez nem teljesen igaz – Lázár állítását cáfolta az unió. Igenis oda lehet adni a pénzt – csaknem 90 milliárd forintról lenne szó – közvetlenül is a lakosságnak energiahatékonysági beruházásokra.

Múlt héten Jávor Benedek Európa parlamenti képviselő jelentette: egy birtokába került kormányzati rendelet szerint az ok, amiért nem igényelhette a lakosság ezt a pénzt, igencsak banális.

A kormány ebben a dokumentumban ugyanis a hazai intézményrendszer elégtelenségére hivatkozva vonja meg a pénzeket. Vagyis nem az EU, nem is a lakossági szándék áll hárommillió korszerűtlen, energiapazarló otthon felújításának útjában, hanem az, hogy az elmúlt években nem tudtak olyan intézményrendszert felállítani, amely megbízhatóan tudná elosztani és fogadni az uniós pénzeket, amelyek erre a célra érkeznek. A kormány szerint a rendszer rendkívül bonyolult és rugalmatlan. Az Energiaklub szerint valójában nem olyan bonyolult a rendszer, hiszen Szlovákiában, Csehországban és Bulgáriában már léteznek ilyen programok.

Ezek is érdekelhetnek