A legjobb rom

Budapest legrégebbi romkocsmája, a Szimpla Kert a világ egyik legelképesztőbb bárjai között kapott helyet. A megtisztelő címet a Lonely Planet, a legnagyobb útikönyvkiadó adta a fővárosi bárnak: zsebkönyvben gyűjtötték össze a világ 50 legjobb szórakozóhelyét.

Ország-világHardi Judit2016. 06. 06. hétfő2016. 06. 06.

Kép: Vidék íze jótékonysági főzés szimpla kert termelői piac gasztronómia vendéglátás lecsó sajtos káposztaleves 2014 07 07 Fotó: Kállai Márton

A legjobb rom
Vidék íze jótékonysági főzés szimpla kert termelői piac gasztronómia vendéglátás lecsó sajtos káposztaleves 2014 07 07 Fotó: Kállai Márton

A Szimpla Kert egyébként nem csak azért különleges, mert a magyar „ősromkocsmák” közé soroljuk, és mert a bulizni vágyó külföldiek egyik legkedveltebb helye Budapesten, de immár négy éve őstermelői piacnak is helyet ad. Vasárnap délelőttönként nem bulizó emberekkel telik meg a tér, hanem őstermelőkkel, akik szezonális gyümölcseiket, zöldségeiket kínálják. Találni itt sajtkészítőket, pékeket és húskészítményt árulókat, de különleges szörpöket, lekvárokat is vásárolhatunk. A délelőtti vásár megkoronázása az ebéd: minden héten más szervezet főz kétféle (egy húsos és egy vegetáriánus) egytálételt, amelyért becsületkasszába annyit fizethetünk, amennyit jónak látunk. Az így összegyűlt összeget pedig a „szakácsok” jótékony célra fordítják.

A Lonely Planet zsebkönyvében a Szimpla Kert olyan nevezetességekkel szerepel együtt, mint a svédországi jégbár (a világon az első ebben a kategóriában), a világ legrégebbi kocsmája, a petrai Cave Bar, a kolozsvári Joben Bistro vagy a dél-afrikai Baobab Tree Bar, amely a világ legszélesebb fája alatt várja az italozni vágyókat.

Ezek is érdekelhetnek