Elapadó iskolatej

TÚLSÁGOSAN NÉPSZERŰ az iskolatejprogram, ezért egyre többen veszik igénybe. Ennek parancsol most álljt a Klik döntése: Pölöskei Gáborné elnöknek a megyeközponti és fővárosi tankerületi igazgatók részére küldött levele mellékletéből kikövetkeztethető, hogy ősztől körülbelül 100–150 ezer gyermek hullik ki a programból.

Ország-világHardi Péter2016. 06. 03. péntek2016. 06. 03.

Kép: gyerek iskola reggeli étkezés szendvics táplálkozás 2010 05 15 Fotó: Kállai Márton

Elapadó iskolatej
gyerek iskola reggeli étkezés szendvics táplálkozás 2010 05 15 Fotó: Kállai Márton

A döntés egyként sújtja a tejtermelő gazdákat és a gyermekeket. A következő tanévtől mindössze 98 járás tanulói részesülhetnek a programból – legalábbis az állami fenntartású iskolákat illetően.

Nem örülünk a döntésnek, de önkormányzati pénzből sajnos nem tudjuk folytatni a programot, válaszolta érdeklődésünkre Mesterházy József, a Győr- Moson-Sopron megyei Enese polgármestere.

A település első embere elmondta, hogy csupán az úgynevezett „ingyenes” étkezés ötmillió forintjába kerül a falunak. Ennyivel kell ugyanis pótolniuk azt, ami az állami normatíva és a szülőktől beszedett díj, no meg a tényleges költségek között mutatkozik. Minden megnyirbált kedvezmény pótlására tehát képtelen a település.

Pedig nem mondható el, hogy nem tesz pénzt az állam – és az Európai Unió – az iskolatejprogramba. Amíg 2010-ben nem egészen félmilliárd forintnyi adóforintba került a gyerekek egészséges étkeztetésének ez a szelete, addig a mostani költségvetésben 2,6 milliárdot különítettek el rá, jövőre pedig már 4,2 milliárdot fognak. Illetve nem lesz így, mert ebből az összegből idénre le kell csípni annak érdekében, hogy az év végén is folytatható legyen a program.

A gyerekek tejtermékkel való ellátásának növekedésében egyaránt szerepet játszik az egészséges életmódra való törekvés, illetve az is, hogy sok gyereknek reggelente ily’ módon kerül az első falat a szájába. Egy részük most ettől a lehetőségtől esik el – mint ahogy a beszállító gazdák is a bevételeik egy részétől. Pedig amúgy sok minden történik a kvótafelszabadítás miatt nehéz helyzetbe került gazdák megsegítése érdekében – legalábbis a kormányzati kommunikáció szintjén bizonyosan.